– Vi ser at mange leter etter måter å spare penger på nå. Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen i en pressemelding.

I en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier 32 prosent av mer enn 1000 spurte at de har et lavere julegavebudsjett i år enn i fjor.

– Kvinner sparer mer enn menn. For aldersgrupper ser vi at det er flest i 40-årene som har mindre i lommeboka i år, sier hun.

Her går gavebudsjettet mest ned:

 • Agder – 38 prosent
 • Møre og Romsdal – 37 prosent
 • Innlandet – 35 prosent
 • Vestfold og Telemark – 34 prosent
 • Nordland – 34 prosent
 • Vestland – 34 prosent
 • Rogaland – 33 prosent
 • Viken – 32 prosent
 • Troms og Finnmark – 29 prosent
 • Oslo – 28 prosent
 • Trøndelag – 22 prosent

Prøver å spare

Nordmenn tar med seg kraftige prisøkninger og en betydelig høyere boliglånsrente inn i julehøytida i år. 82 prosent av de spurte sier i Frendeundersøkelsen at de er bekymret for privatøkonomien sin.

– Vi merker at mange privatpersoner kontakter oss for å snakke om hvordan de kan spare penger på forsikringene sine nå. Spesielt vil de snakke om personforsikringene sine. Det er forsikringer for liv og helse som du håper du aldri skal få bruk for, men som samtidig redder økonomien for mange hvis de først trenger dem, sier Slettemoen i Frende.

Hun er glad for at kunder tar kontakt hvis de merker at det kniper i lommeboka.

– Da kan vi snakke sammen og finne best mulig løsning for deg. Det er ofte gode muligheter for å endre litt på dekninger i en periode, fremfor å si opp. Spesielt med personforsikringer er det viktig å ikke si opp avtalen. Da må du nemlig levere ny helseerklæring hvis du skal søke om ny forsikring senere, sier hun.

Brukte gaver

En undersøkelse fra Forbrukerrådet finner at nesten halvparten av nordmenn hadde takket ja til å få en brukt julegave.

– Nå som mange sliter med økte utgifter, kan et par brukte julegaver spille godt på lag med økonomien din, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

48 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarte at de ikke hadde hatt noe imot å få en julegave som var brukt. Dersom gaven man kjøpte på for eksempel Finn.no ikke fungerer, minner Blyverket om at man også har kjøpsrettigheter.

– Man har faktisk to års klagefrist når man kjøper noe brukt fra privatpersoner på bruktmarkedsportaler som Finn.no eller Tise. Selgeren må holde avtalen og det som er lovet, og varen skal være som du kan forvente deg, sier hun.

Pengene tilbake

Blant annet kan man kreve pengene tilbake dersom sofaen man kjøper, har for eksempel svimerker som ikke kommer fram i annonsen. Man kan også kreve å få penger tilbake dersom man kjøper en mobiltelefon og senere finner ut at man ikke kan ringe med den.

41 prosent svarte at de kunne tenke seg å gi bort brukte julegaver, mens 68 prosent sier de gjerne finner brukte julegaver under treet sitt. Blyverket tror at flere kanskje hadde handlet brukt dersom flere hadde visst om rettighetene.

Begrenser feiringen

Mer enn halvparten av alle nordmenn tror at høyere utgifter vil begrense julefeiringen i år, viser en fersk undersøkelse fra Ipsos, gjort på vegne av DNB.

– Selv om vi er ferdig med noen annerledes-år preget av covid, går vi en litt annerledes julefeiring i møte også i år. Det er særlig dem med lavere inntekt som får det tøft og som kan trenge litt ekstrastøtte og omsorg denne julen, sier leder Ingjerd Blekeli Spiten ved personmarked i DNB i en pressemelding.

Bruker mindre

Mer enn en firedel av befolkningen sier de er avhengig av å benytte kredittkort eller utsatt betaling for å dekke julen i år.

Flere oppgir også at de vil bruke mindre penger på gaver, sosiale aktiviteter og mat forbundet med julen.

Ifølge en undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB, tror så mange som 2,1 millioner nordmenn over 18 år at det blir tøft for privatøkonomien fremover med økte husstandsutgifter.