Statens vegvesen har inngått totalt 24 kontrakter for årets asfaltsesongen. Disse har en verdi på til sammen cirka 800 millioner kroner, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

Disse to strekningene i Dalane skal få ny asfalt denne sesongen. Begge er på E39:

  • Vikesåbakkane-Vikeså, Bjerkreim (3,2 kilometer)
  • Heskestad tunnel-Heskestad, Lund (3,1 kilometer)

Stiller klima- og miljøkrav

Asfaltsesongen starter som regel i mai, når telen er ute av bakken. Enkelte steder er asfaltentreprenørene allerede ute på veien, påpeker Vegvesenet.

Oversikten over alle strekningene Statens vegvesen skal asfaltere i Rogaland og Vestland i 2023, kan studeres nærmere her.

I 22 av årets 24 asfaltkontrakter er CO2-utslipp vektlagt ved tildelingen av kontraktene. Tidligere var det vanlig å ha lavest pris som tildelingskriteriene på asfaltkontraktene, men nå stiller Statens vegvesen også klima- og miljøkrav.

– Norge er verdensledende når det gjelder klimakutt for asfalt. Statens vegvesen ligger an til å redusere CO2-utslippene på asfalt med 70 prosent innen 2030, uttaler Thor Asbjørn Lunaas, teamleder for asfalt i Statens vegvesen.

Har nøyaktige data om spor og jevnhet

Det er alt annet enn tilfeldig hvilke strekninger som står for tur til å asfalteres. Hvert år måler Statens vegvesen dekketilstanden på alle riksveiene.

– Vi får nøyaktige data om spor og jevnhet i asfaltdekket, og vi kan se hvordan tilstanden utvikler seg. Vi har gode planer for asfaltleggingen, og vi jobber etter en fireårig vedlikeholdsplan, forklarer teamlederen for asfalt.

Statens vegvesen har foretatt årlige målinger helt siden 1990, går det fram av pressemeldingen.

– Selv om vi har en plan for asfaltleggingen kan det forekomme endringer. Hvis det i løpet av vinteren har oppstått skader asfaltdekket, kan det bli aktuelt å omprioritere eller å justere omfanget, understreker Thor Asbjørn Lunaas.

– Vis hensyn til asfaltarbeiderne

Det er viktig å tenke på sikkerheten til asfaltarbeiderne og trafikkdirigentene som skal på jobb langs veiene, minner Vegvesenet om.

– Hvert år oppstår det dessverre trafikkfarlige situasjoner som følge av at utålmodige bilister foretar farlige forbikjøringer og kjører aggressivt i anleggsområdet. Vi ber alle trafikanter om å ta det med ro og vise hensyn til de som jobber langs veiene. De er på jobb for oss alle, påpeker Lunaas.

Det meste av asfaltarbeidet vil foregå om nettene, når det er minst trafikk på veiene.