Fotball-VM sparkes i gang i steinrike og trolig gjennomkorrupte Qatar – og de neste ukene kommer det internasjonale fotballforbundet FIFA og organisasjonens mest lojale støttespillere og medlemmer til å vri seg i stolen når søkelyset i stor grad kommer til å bli rettet mot helt andre ting enn det sportslige.

Menneskerettighetsgrupper og andre har i lang tid kritisert valget av Qatar som vertskap for fotball-VM. Golfstaten har fått omfattende kritikk for sin behandling av migrantarbeidere og forholdet til menneskerettigheter. Det er også rettet oppmerksomhet mot temaer som kvinners rettigheter og behandlingen av personer tilknyttet LHBTQ-miljøet. I Qatar er det også forbudt å være homoseksuell.

Og for å si det slik: Hvis alt dette har fått mye oppmerksomhet før ballen ruller, blir det garantert ikke mindre i ukene som kommer. Mediehus, TV-stasjoner, kringkastingshus og organisasjoner som fremmer menneskerettigheter kommer til å sørge for at fotballen faktisk kan havne i andre rekke. Myndighetene i Qatar kommer antakelig til å drite seg loddrett ut flere ganger – ved å slå ned på demonstrasjoner eller ved å nekte mediene å gjøre jobben sin. Og jobben i Qatar er ikke nødvendigvis å fortelle hvem som vinner kampene.

Nesten hver femte nordmann over 18 år vil ikke se TV-kamper fra fotball-VM i Qatar. Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjort på oppdrag for VG, skriver NTB. 18 prosent svarer i VGs undersøkelse at de vil boikotte hele VM og ikke se noen av kampene på TV, mens 33 prosent skal se én eller flere oppgjør. Størst andel (45) sier at de ikke hadde fulgt med på sluttspillet uansett.

President Lise Klaveness i Norges Fotballforbund talte den mektige FIFA-familien og sjeikene i Qatar midt imot på en stor kongress tidligere i år. Hun omtaler mesterskapet i Qatar som historiens mest kontroversielle, og ønsker å være til stede som en konstruktiv kritiker. NFF-presidenten kritiserte både FIFA og VM-arrangørene da hun tok til orde om menneskerettighetene som blir brutt. Det sørget for reaksjoner over hele verden – og hun har ikke snakket med FIFA-presidenten siden.

En kan si mye bra om Lise Klaveness. At hun har baller, er sikkert og visst!

Det sportslige kommer for første gang i såkalt moderne tid til å havne i skyggen. Det er i orden, men i den situasjonen verden befinner seg i – med krig i Europa, enorm prisstigning, energikrise og vi vet knapt nok hva – må det likevel være tillatt å la seg engasjere av det sportslige. Vi vet at spillere og ledere fra de fleste deltakerlandene har tilkjennegitt sin skepsis og motstand mot at VM spilles i den korrupte ørkenstaten. Norge er som vanlig ikke med i mesterskapet, men Ståle Solbakken og hans landslag gikk faktisk i bresjen da selv fotballfolket begynte å protestere. 1–0 til Norge der, altså.

Regnbuefargede logoer vil pryde det amerikanske landslagets treningsbase i Qatar under mesterskapet. Andre land kommer med spesialdesignede fly, treningsdrakter, skjorter og alt som kan symbolisere støtte til alt som er galt med dette mesterskapet. Det lokale sjeikeregimet kommer til å sette mynteteen i halsen det meste av døgnet, håper vi – for er det noe de kvalmt rike arrangørene ikke fortjener, er det å bli hyllet for et fantastisk mesterskap. Det fortjener heller ikke FIFA, der sentrale skikkelser har latt seg kjøpe.

Frankrike-kaptein Hugo Lloris sier han vil ta hensyn til Qatars kultur og akter ikke å spille med et regnbuefarget kapteinsbind på armen. Han slutter seg ikke til antidiskrimineringskampanjen «OneLove». Danmarks kaptein Simon Kjær er blant dem som har sagt at han vil bære regnbuebindet, men det er ikke sikkert han får lov. Englands kaptein Harry Kane har sagt at også han vil bruke det spesielle bindet, selv om det skulle medføre straff fra FIFA. Tyskland, Nederland, Belgia og Wales er andre nasjoner som støtter opp om «OneLove»-kampanjen, skriver NTB.

Så hva kan vi i Dalane gjøre med dette, da?

Vi kan la være å se på, vi kan gi arrangøren og FIFA fingeren hver gang de slår seg selv på brystet. Vi kan tenke enda mer på dem som har fått livene sine ødelagt frem mot mesterskapet, enten det er fremmedarbeidere, skeive eller andre som har måttet lide fordi golfstaten skal skinne i egne og FIFAs øyne.

Vi tror på Argentina-seier til slutt, selv om det i den store sammenhengen ikke spiller noen stor rolle – i et mesterskap som aldri skulle ha blitt spilt der det nå skal finne sted. Money talks!