(Avisen Agder)

Fakta om løpet:

 • Sykkeletappe fra Moi stasjon til Furubekktjønn (Fv. 3), 22 km og 309 meter stigning
 • Løpeetappe langs merket sti til Lund kommune sin høyeste topp, Lintjønnknuten, 6,9 km og 364 meter stigning
 • Totalt 29 km og 673 høydemeter

Vi var 12 venner og bekjente som startet, 11 fullførte og kom seg til topps i kommunen. I strålende vær, vindstille og varmt. Ut fra stasjonen hadde politiet møtt opp på eget initiativ og eskorterte gjengen ut fra start og gjennom bebyggelsen på Moi. Underveis sto familie og heia, på toppen sto to av initiativtakerne med stoppeklokke, pølser og sjokolade! Førstemann brukte 1.44.11, sistemann brukte 2t, 38 min og 12 sek.

Hvorfor? Vi har flere grunner

Vi vil at flere skal oppdage at vi har høyfjell i Lund kommune! Vår høyeste topp ligger i et helt vilt fint og unikt område! Snøsikkert om vinteren og lett å gå i om sommeren.

Bildeserie

Bergeheia Challenge

Norsk Vind ønsker å gjøre området Bergeheia, inkludert Lund kommune sin høyeste topp Lindtjørnsknuten, til et vindindustriområde. Helt siden Sandnesordføreren i fjor sa at området egnet seg til industriområde – fordi her var det jo ingen folk allikevel – har vi engasjert oss i kampen om å verne om dette unike området i kommunen vår. Dette er høyfjell, det mest snøsikre området vi har, og et av få områder i Sør-Norge som fremdeles har inngrepsfri natur (Miljøindikator 1.1.8 (miljodirektoratet.no)). Vi ønsker at flere skal oppdage dette området, hvor tilgjengelig det er og hvilke fantastiske turmuligheter som finnes her, hele året!

Vi vil gjerne at nærområdet vårt har sitt eget motbakkeløp, det var slik det begynte. Og hvorfor ikke bare la det gå fra bunn til topp i Lund? Vi lekte lenge med tanken om triatlon og en svømmeetappe i Lundevatnet, men det får vi ha til gode. Pga. korona ble et fullskala arrangement umulig å gjennomføre, så det ble en fin testgjennomføring; et duatlon med venner og bekjente med en sykkel og en løpeetappe. Får vi til å gjøre dette til en årlig happening håper vi at mange får treningsmotivasjon gjennom året, at flere tar turen til topps i kommunen vår.

Flyttet til Lund

Vinneren og initiativtakerne har alle nylig flyttet tilbake til kommunen. Eivind (førsteplass) og Bodil Ane (sisteplass) har nylig etablert seg på Moi. Ruben tar med seg familien på 4 og flytter hjem i sommer. De er alle unisone: Tilgjengelig og fri natur er en stor og viktig grunn til å velge bygda! Det gir muligheter til å gi barna en oppvekst der turer, fjell, telt og fisking er en naturlig del av livet. De har en helt klar appell til politikerne: Tenk langsiktig og vern om det unike og det vi aldri kan få igjen; naturen! Friluftsliv er en del av vår identitet, det var det vi satt i byen å lengtet etter og som vi nå flytter hjem til. Den siste tiden har også vist alle hvor viktig naturen er for psykisk helse.

Ideen startet i jula rundt middagsbordet i familien Østrem. På grunn av covid-19 så kunne vi ikke lage et offentlig arrangement i år, det håper vi at vi kan gjøre til neste år. Vi kommer til å fri til idrettslag og andre om å bli med så vi får et skikkelig arrangement, med et konkurransehit og et mosjonshit. Alle skal med.

Vil gjenta det neste år

I år ville vi bare teste om det var gøy, om de spreke vi kjenner ville være med, hvor lang tid det tok og om det er noe spesielt vi må ta hensyn til om vi får til å gjøre dette til en årlig happening. Vi har bare møtt positiv entusiasme og etter lørdagens suksess så håper vi virkelig vi får dette til også neste år. Og til de som lurer på om dette er noe for dem: Turen opp er godt merket, det er tilrettelagt med parkeringsplass der man starter ved Furubekktjønn på veien over til Tonstad, så ta turen til høyfjellet i Lund kommune!

Litt om området:

 • Espelistøl og Ytre Sandstøl: Fjellgardane Indre Sandstøl og Espelistøl. (ut.no)
 • Høyfjell og unik natur – trenger ikke reise langt for å få høyfjellsfølelse

Resultatlista (time, minutt, sekund)

 1. Eivind Helland – 1.44.11
 2. Jan Helge Rafoss – 1.45.22
 3. Eirik Nysted – 1.45.41
 4. Stian Berrefjord – 1.47.13
 5. Bodil Rusdal – 1.54.13
 6. Henrik Asheim – 1.56.56
 7. Morten Helland – 2.10.53
 8. Ruben Østrem – 2.20.56
 9. Bjørn Tore Tesdal – 2.26.26
 10. Jan Christian Gursli – 2.26.28
 11. Bodil Ane Helland – 2.38.12