Komiteen i Dalane kulturfestival har gjort så godt de kan for å mekke sammen et program som skal passe for de fleste.

– Vi har det utrolig kjekt sammen i komiteen, og har et godt samarbeid. Dalane kulturfestival er på mange måter et samlende arrangement for de tre Dalane-kommunene Sokndal, Bjerkreim og Eigersund, sier komitémedlem Kari Reianes Spangen, kultursjef i Eigersund.

Komiteen består av Reianes Spangen, Gro Eia Østby (kulturkoordinator i Sokndal), Brit Kvassheim (kulturkonsulent i Eigersund), Annette Nedrebø (kulturrådgiver i Bjerkreim) og Kristin Fardal Hovland (kulturkonsulent i Eigersund).

For første gang i Dalane

Dalane kulturfestival arrangeres 23-25 mars. Årets program består blant annet av noe helt nytt, som aldri før har vært i Dalane.

– Vi kan tilby et reisende Escape Room, som kan oppleves både på Vikeså kulturbank, Sokndal kino og Egersund kino.

Et Escape Room er et teambuilding-spill med oppgaver og gåter, der deltakere må løse oppgavene for å komme ut av rommet.

– Det blir ikke et helt likt konsept som Escape Rooms som en gjerne har i storbyene, hvor en blir innelåst i et rom. Men det vil foregå bak scenen og sceneteppene, så en vil på et vis få følelsen av å være låst inne et sted. Oppgavene løser en sammen med lag på fire. En kan melde seg på alene og bli tildelt et lag, eller dersom en er fire, kan en melde seg på sammen som et lag, sier Annette Nedrebø.

Komiteen har selv testet ut oppgavene.

– Vi kan gå gode for at det er veldig kjekt. Konkurranseinstinktet kicker godt inn, ler Annette Nedrebø.

Oppgavene går ut på at en får en time på seg til å løse forskjellige utfordringer og oppgaver knyttet til et fiktivt sceneshow, hvor ikke alt går som planlagt.

– Vi tror Escape Room kan bli en kjekk opplevelse for familier og vennegjenger, for eksempel. Alle er velkomne til å prøve, sier Kari Reianes Spangen.

Det er begrenset med billetter.

– Her gjelder det å være kjapt ute, sier Reianes Spangen.

Skuespill, symfoniorkester og buktaler

Ellers trekker komiteen fram at det blant annet vil bli konsert i Bjerkreim kirke med den kjente artisten Ole Paus. Forestillingen Ibsens kvinner ved skuespiller Juni Dahr, vil bli holdt iJøssingfjord vitenmuseeum.

– Forestillingen blir på café "Dråpen" i Jøssingfjord vitenmuseeum. Det er en spektakulær plass, og blir en spesiell opplevelse, sier Gro Eia Østby.

På Soknatun i Sokndal blir det også en musikalsk forestilling, inspirert av Haugtussa, om Anna fra Knudaheiå. Det blir også rom for musikalske opplevelser i Sangerlosjen i Egersund, hvor Stavanger symfoniorkester skal holde konsert.

– Det blir spennende å prøve ut Sangerlosjen til konsert med symfoniorkesteret. Stavanger symfoniorkester ble begeistret for lokalene da de var på befaring, sier Brit Kvassheim.

Festivalen byr også på underholdning for de minste. Duoen Molly & Partner består av Marianne Krognes og Karoline Gregersen Herlofsen. De utgir barnesanger og holder barneshow rundt i Norge. Buktaleren Erik Mongeo og showet hans "Livet med dukker", er også et familievennlig show som holdes i Eigersund kulturhus.

– Det har høstet strålende kritikk, og jeg har selv sett showet hans. Barna var helt trollbundet, sier Annette Nedrebø.

Humor og latter

Humor preger også festivalen.

– Komiker Ørjan Burøe vil med showet sitt "Solo" garantert gi folk en god latter. Han har vært i Egersund før, og det har vært en stor suksess, sier Kari Reianes Spangen.

Komiteen gleder seg til å komme i gang med kulturfestivalen.

– Vi håper selvfølgelig at vi har et program som vil tiltrekke folk i alle aldre, sier Gro Eia Østby.

Komiteen er svært takknemlige for støtten de får fra Rogaland fylkeskommune. I år vil billettsalget være samlet på ett sted, i Egersund kulturhus.