Årets NM i speiding arrangeres på Levanger i Trøndelag. Rundt 800 speidere på mellom 10 og 16 år fra hele landet har kvalifisert seg til mesterskapet, deriblant patruljen Rosa Delfin fra 1. Egersund speidergruppe.

– Speideren er egentlig en fritidsaktivitet som ikke dreier seg om konkurranse eller å vinne noe, men én gang i året er det mulighet for de speiderne som ønsker, å delta på Kretsbanner-konkurransen. De beste fra hver krets kommer til NM i Speiding. Og i NM er det ikke viktigst å vinne, men å ha en fin opplevelse og få erfaring i å jobbe sammen som patrulje med å løse varierte oppgaver, sier Oddvar Aamodt, troppsleder i 1. Egersund speidergruppe.

– Jeg gleder meg til å fly, se hvor flinke vi er og hvilken plass vi får. I tillegg gleder jeg meg til å lage maten vi har planlagt selv og se hva de syns om Rosa Delfin-menyen vår, sier 13 år gamle Amir Ali Karimi.

Viktigst å ha det gøy

I NM konkurrerer deltakerne i patruljer som består av 4–8 jenter og gutter. I løpet av NM-helga skal de gjennom en rekke ulike oppgaver, både praktiske og teoretiske. Et solid samarbeid og god ledelse av patruljen er avgjørende for å nå høyt i norgesmesterskapet, og er noe av det deltakerne måles på av dommerne.

Orientering, matlaging utendørs og førstehjelp er blant temaene for oppgavene.

– Men viktigst av alt, er å ha det gøy, sier troppsleder Aamodt.

Spennvidden i deltakernes forventninger er stor før mesterskapet. Patruljen er beredt til å gjøre sitt beste. Men selv om det er morsomt å kunne løfte vandretrofeet i været som vinnere, handler NM i speiding om mye mer enn prestasjoner:

– Vi lærer mye når vi går i speideren, og vi blir gode på samarbeid og praktiske ting, sa Ingrid Siljan Hjukse fra Kongsberg KFUK-KFUM-speiderne, da hun og de andre i patruljen Heffalomp vant NM-tittelen i fjor.

Disse deltar fra Rosa Delfin:

Viljar Aamodt, Anna Victoria Fredheim, Jon Felix Eckhoff Gjermestad, Nina Hanssen, Odin Horpestad, Amir Ali Karimi og Ester Stokkeland.