Fredag kveld fører alle veier til Hålå på Eigerøy. Bøgh Hafsø-banen er stedet å være med mindre du skal se Norge Rundt eller en dårlig realityserie på TV. Det er ingen grunn til å bli hjemme: Eiger spiller opprykksfinale mot Hinna. Siddisene ligger ett poeng bak serieleder Eiger. Hinna må vinne, det må ikke Eiger. Ett poeng er nok – da blir det opprykksfest på Eigerøy.

Eiger har siden i sommer vært uovervinnelige. Sunde ble slått 10–1 i begynnelsen av august. Siden har det bare gått én vei. Eiger lå langt bak Riska og Hinna, men en formidabel sluttspurt har ført øylaget til tabelltoppen. Dét var det ikke mange som spådde før ferien. Noen nye spillere inn – og vips, så ble Eiger et stabilt lag – et lag å regne med.

Lagets solide formkurve gjør at Eiger må finne seg i å være favoritter på hjemmebane. Hinna har vært litt ustabile etter ferien, og har hele presset på seg. Vi tror at hjemmebane, mange tilskuere i ryggen og en bedre form gjør at Eiger ordner opprykk med seier på eget kunstgress. Vi blir overrasket hvis det ikke skjer.

Men er laget godt nok til å spille på det fjerde høyeste nivået i Norge? Tja, det er ikke godt å si. Det satset langt mer i 3. divisjon, eller Norsk Tippig-ligaen, som det heter. På Nord-Jæren kniver klubber som Vidar og Brodd om å være best i byen bak Viking. I puljen er også Viking 2, Brann 2 og Sandnes Ulf 2 – for å nevne noen. Det er noen knepp opp, og opplegget må nok endres dersom Eiger skal henge med. Nyopprykkede lag får seg raskt en på trynet hvis en ikke har gjort hjemmeleksa på forhånd.

Det er imponerende det Eiger har fått til denne sesongen. Øy-klubben har i likhet med de fleste andre lag og foreninger vært igjennom tøffe koronatider og strømkrisetider. Spesielt sistnevnte har kostet skjorta, og det er ingen tvil om at det vil bli krevende økonomisk å ta stedet ett hakk opp. Men Eiger bedyrer at det lar seg gjøre – at klubben er klar for det. Vi håper det.

Ideelt sett burde de beste spillerne fra Eiger og EIK spilt på det laget som til enhver tid ligger høyest i divisjonssystemet. Følelser og patriotisme har stort sett gjort at det ikke har vært slik opp gjennom årene. Med Eiger-opprykk kan EIK kjenne eigerøylufta i nakken, noe vi antar blir en ekstra inspirasjon for EIK, som også har lagt en greit gjennomført sesong bak seg.

Vi oppfordrer «alle» til å ta turen til Hålå fredag kveld – også EIK-supportere. Dra fra bygd og by; Helleland, Hellvik, Bjerkreim, Hovsherad – hvor som helst. Vi er i november, litt dårlig flomlys, kaffe og pølser i kiosken. Og opprykk til Eiger. Det blir en fest.

Skal vi si 3–0 til Eiger? Ja, vi sier det slik!

Kompisene Øyvind og Aleksander er klare for opprykksdrama: – En kan komme lang med godt vennskap