Høsten er så definitvt kommet, og det blir knapt et tørt øyeblikk i hele dag.

Meteorologisk institutt har nedjustert sine farevarsler for store deler av Sør-Norge. Varslene gjelder nå kun nord for Lillehammer og i Vestland fylke, skriver NTB.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler for både Vestlandet, Rogaland, Sørlandet og Østlandet om tiltakende dårlig vær utover onsdagen.

Men onsdag formiddag er varslene nedjustert til å hovedsakelig å gjelde områdene nord for Lillehammer i øst og for Vestland fylke i vest.

Dermed slipper både Rogaland, Sørlandet og Østlandet billigere unna.

– Det blir også en del vind lenger sør, men ikke nok til å kvalifisere til farevarsel på vindkast, skriver meteorologene på Twitter.

– Sikre løse gjenstander

Folk bes om å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

Mellom klokken 20 og 22 onsdag kveld er det en åpning for at det kan bli opphold i Egersund, ifølge yr.no – som melder nedbør stort sett sammenhengende frem til torsdag i neste uke!

På Vestlandet og i deler av Rogaland meldes det om vindkast på mellom 27 og 33 meter i sekundet i løpet av ettermiddagen og kvelden, før det roer seg noe. Vinden – som for det meste vil være opp mot stiv og sterk kuling – begynner fra sør og endrer deretter retning til sørvest og vest. De sterkeste vindkastene er ventet i midtre og indre strøk.

På Sørlandet melder meteorologene om mye regn og vind utover dagen. Her vil vindkastene komme opp i nær 25 meter i sekundet i ytre strøk, noe mindre i indre strøk, ifølge farevarslene.

Kastevinder

– Pakk vekk sommeren, trampolinen og utemøblene, og sikre båt og hjem med en gang, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet, altså orkan, og vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i luften. Det er bare å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolinen, rydd inn sommeren for i år, og sørg for at avløp og rister er åpne så nedbøren kan renne vekk fra eiendommen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Høststorm = båtskader

Det er et lavtrykk som utløser uværet som vil ramme Sør- og Østlandet, Vestland og Trøndelag før det fortsetter mot Nord-Norge.

– Har du fremdeles båten liggende sommerfortøyd i båthavna er det ingen tid å miste. Sjekk at båten er skikkelig sikret, helst med fire punkter, før stormen treffer. Hvert eneste år har vi en rekke båtskader i forbindelse med de første høststormene, og mange kunne trolig vært unngått med bedre sikring, sier han.

Unngå tette takrenner

Det er også meldt om store nedbørsmengder onsdag til fredag.

– Et kjennetegn om høsten er mye løv i takrenner og hager. Tette takrenner og store løvansamlinger kan hindre vannet i å renne vekk. Det betyr økt risiko for vanninntrenging i kjelleren, så ta deg en runde rundt huset og få fjernet alt som ligger i veien for regnvannet. Får du tømt takrennene for løv i tillegg er du langt bedre sikret mot vannskader, sier Brandeggen som anbefaler alle å holde seg innendørs mens vinden herjer som verst.

– Det er bare å stålsette seg for heftig ruskevær hvor det kan være farlig å oppholde seg ute. I kraftige kastevinder kan man bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende, advarer han.

Alle bygninger som er forsikret mot brann er også forsikret gjennom Norsk Naturskadepool ved en naturskade. I fjor ble det registrert 7.841 naturskader til en erstatningskostnad på 450 millioner kroner. De ti siste årene har forsikringsselskapene utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo, viser tall fra Finans Norge.

Slik forbereder du deg på uværet:

  • Rydd vekk eller sikre alt av løse gjenstander.
  • Se til at takrenner er åpne, og at vannet kan renne vekk fra eiendommen.
  • Se til at avløpsrør og kumlokk i nærheten ikke er tett av løv og rusk og rask.
  • Sikre båt mot vind, og parker helst ikke bilen nær et kumlokk i tilfelle det går tett.