Gå til sidens hovedinnhold

Direktoratet mener at Sokndal ikke har et godt nok tilbud til flyktninger. Mensur har jobbet hardt for å kunne bli her likevel

Kan Sokndal ta i mot flyktninger? Svaret har i det siste vært nei, men nå vil kommunen at det vurderes igjen. For Mensur har Sokndal blitt et hjem - etter mange års hardt arbeid.

For abonnenter

– I Eritrea bodde jeg alltid i store byer. En million innbyggere. Så kom jeg til Sokndal.

Mensur Ali smiler i barten. Han kom til Norge som flyktning sommeren 2014. Etter en periode på mottak i Hå, fikk han en dag beskjeden han hadde ventet på: Nå har vi funnet en kommune til deg.

– Men de ville ikke si hvor det var. For meg var det viktigste uansett å bli raskt bosatt, sånn at jeg kunne søke om gjenforening med kona og ungene. De var fortsatt i Eritrea.

Seks år senere er Mensur godt gjenforent med familien. Og, ikke minst: Han er fortsatt i kommunen han ble tildelt, nemlig Sokndal. Det er ikke noen selvfølge, men det skal vi komme tilbake til.

Ikke gode nok tilbud

I vinter fikk Sokndal en henvendelse fra aksjonsgruppen for flyktningene i Moria-leiren i Hellas. Kunne kommunen tenkes å ta i mot flere flyktninger?

Det er det ikke opp til Sokndal selv å bestemme. Bosetting av flyktninger gjøres via Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), og de har ikke bedt Sokndal om å bosette noen siden 2017. Direktoratet mener nemlig at kommunen ikke har gode nok tilbud til eventuelle flyktninger som måtte komme.

"Det er et mål at bosettingen skal være treffsikker, og at flyktninger bosettes i områder med relevant tilbud om kvalifisering, utdanning og arbeid. I tråd med dette og på bakgrunn av fjorårets prognoser, har vi ikke anmodet Sokndal kommune om å bosette flyktninger i 2021", forklarer IMDi selv i et brev til kommunen.

Mener en har kapasitet nå

– Det er både positive og negative sider ved å bosette flyktninger i en liten kommune. Men det er det jo i en stor kommune også, sier ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF).

Henvendelsen fra aksjonsgruppen førte til en mer generell diskusjon i formannskapet. Der ble politikerne enstemmig enige om at Sokndal skulle kontakte IMDi med beskjed om at kommunen "fremover ønsker å bli inkludert når direktoratet hvert år sender ut brev med anmodning om bosetting". Det enstemmige vedtaket er ikke nødvendigvis det samme som at alle politikerne ønsker flere flyktninger, presiserer ordføreren.

– Jeg er sikker på at det er flere med meg som mener at vi har kapasitet til å ta i mot flere flyktninger nå. Men akkurat den diskusjonen har vi ikke tatt.

– Tenker du på bosetting av flyktninger som en måte å oppnå befolkningsvekst?

– I utgangspunktet ikke. For meg og KrF handler det om å ta ansvar. Vi er gode på integrering i Sokndal, og har flere fine historier å vise til, sier Sayed.

Ble mye pendling

En av disse historiene er utvilsomt Mensurs. Han ble i Sokndal og jobber i dag både på Kiwi og på Husabø skole i Egersund. Veien hit var riktignok ikke uten utfordringer. Det IMDi peker på, et manglende utdannings- og arbeidstilbud, har i praksis betydd mye pendling. Først til Egersund for introprogrammet. Så til diverse andre kurs og utplasseringer lenger nord. I et halvt år reiste han tur-retur Ålgård for å jobbe en 11 prosent stilling på en butikk der. Fire timer transport hver arbeidsdag. Sånt tar på. Ikke minst tok det nesten hele lønna.

– Vurderte du ikke da å bare flytte nærmere jobben?

– Hvis det hadde vært en større stilling, så kanskje. Men samtidig: Jeg har kone og fem barn. Jeg bodde i større byer i Eritrea, men vi søkte oss alltid ut av byen når vi hadde sjansen. Sokndal er fredelig. Barnehage, skole og butikk er innen gangavstand. For meg er det veldig bra.

– Må ha et liv, selvsagt

Han forteller at bare tre familier er igjen i Sokndal av de som kom hit omtrent samtidig med han. De andre har flyttet – fått jobb andre steder, eller startet utdanningsløp i Stavanger.

– Kan det forklare hvorfor IMDi ikke har bedt Sokndal om å ta i mot flere flyktninger, tror du?

– Ja, man ser jo resultatet. Man kan spørre hvorfor folk flytter, men svaret er jo at man må ha et liv, selvsagt. En jobb. Vi har ikke noen tradisjon for å be om hjelp der jeg kommer fra, man skal arbeide og greie seg selv. Jeg tenker at Sokndal er den beste plassen for meg. Det var vanskelig å finne jobb her, men det gjelder for alle. Ikke bare flyktninger.

Hvilke og hvor mange kommuner som blir bedt om å bosette flyktninger i 2022, avhenger av flere ting - blant annet hvor mange flyktninger som kommer til landet i det hele tatt. Hvem som får forespørsler for 2022 blir bestemt i løpet av høsten.

Les også

Innvandrere sikret vekst i Sokndal så langt i år: Yolanda og familien har bodd i Strasbourg, Madrid og Milano, men nå har de landet i Jøssingfjord

Les også

Brian Skjefrås svarer: - Av og til er det nødvendig å knusa nokon egg og gjera ting ferdig