– Men folk må gjerne sende pakker også etter 5. desember. Det vil fortsatt være gratis å sende, og de kommer uansett fram, bare kanskje ikke til julaften, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, kommunikasjonssjef i Posten Norge.

Postens gave

«Vi gjør det mulig å sende pakker gratis til Ukraina. Har du kjente og kjære i Ukraina, kan du hjelpe dem med ting du vet de trenger», skriver Posten på sine nettsider.

– Tilbudet om å sende gratis hjelpepakker er vår måte å bidra på. Vi samarbeider med posten i Ukraina, samt det Ukrainska ambassaden om ordningen, sier Tjønndal Pettersen.

Pakkene kan sendes både adressert og uadressert, og maksvekt er 20 kilo.

– Sender man uadressert, vil pakkene bli fordelt til de områdene der hvor behovet er aller størst. Det er særlig viktig at man skriver på utsida av de uadresserte pakkene hva den inneholder. Man må skrive på engelsk, for eksempel «food», «mediecine» eller «clothes», forklarer han.

Dette trenger ukrainere nå

Ifølge Posten er særlig noen varer etterspurt. Disse er tørket frukt, mat og hermetikk, nøtte- og proteinbarer, pasta, supper, pureer, kondensert melk og søtsaker. Babymat (morsmelkerstatning eller måltider, men ikke på glass) er det også behov for, samt mat til husdyr.

Det trengs også husholdnings- og hygieneprodukter som soveposer, liggeunderlag, tepper, puter, tannbørster og -pasta, såpe, sjampo, våtservietter, bleier, bind og tamponger. Det trengs også medisinsk utstyr som plaster, bandasjer, sårvask og sterile kompresser. Elektronikk som powerbanks, batterier, lommelykter og walkietalkie.

Termisk undertøy i ull, eller lignende, er det stort behov for, men man oppfordres ikke til å sende andre typer klær.

– Ukrainere går en kald vinter i møte. De trenger varmt undertøy, sier pressesjefen.

Har sendt tonnevis

– Så langt har givergleden vært stor. Ola og Kari Nordmann har sendt om lag 130 tonn i hjelpepakker til Ukraina, forteller Tjønndal Pettersen.

Ifølge pressesjefen er givergleden nokså likt fordelt i hele landet.

– Det sendes pakker fra alle deler av Norge. I tillegg til disse rundt 130 tonnene med pakker fra privatpersoner, kommer pakker og gaver fra bedrifter og næringsliv, legger han til.

– Hvordan foregår frakten av pakkene?

– Vi har ordnet med lastebiltransport til Polen. I Polen blir pakkene hentet av det Ukrainske postvesenet, som krysser grensa og frakter pakkene helt fram til mottakerne.

På Posten nettsider opplyses det om at det dessverre er områder som er utilgjengelige og hvor Ukrposhta kanskje ikke når fram. Dette er i all hovedsak de russiskokkuperte områdene.

Vil du sende en pakke?

– Det er viktig at matvarer som sendes har lang holdbarhet, presiserer Tjønndal Pettersen.

– Hva bør man ha i pakken?

– Det er flere små ting som kan være nyttig, som varmt undertøy, lommelykt og batterier, bleier og hygieneartikler. Og send gjerne også litt søtsaker. Det vil bli satt pris på, sier Kenneth Tjønndal Pettersen.

Vil du sende en pakke? Slik gjør du:

  1. Pakk det du vil sende i en eske. Du kan gjerne gjenbruke emballasje du allerede har, men sørg for at den er solid og godt pakket. Maksimal vekt på pakken er 20 kilo.

  2. Bestill frakt av det du vil sende, og navn og adresse til den som skal få pakken.

  3. Du får en QR-kode på e-post.

  4. Ta med pakken til et av våre innleveringssteder og vis QR-koden fra kvitteringen til en ansatt som printer adresselapp for deg. NB! Adresselapp må skrives ut av betjeningen; du kan ikke bruke de selvbetjente skriverne.

(Kilde: Posten.no)