Fredag slipper I Was A King sitt nye album «Follow Me Home» på Coastal Town Records.

– Plata er kanskje litt annerledes enn det vi har gjort før. I all hovedsak er det Anne Lise og jeg som har gjort alt selv. Tidligere har vi laget album med helt band i studio, forteller Frode Strømstad.

Frøkedal og Strømstad har lenge tenkt på å lage ei duoplate. Mange ganger har de spilt konserter bare de to, og fått god respons.

- Flere har derfor spurt etter ei duoplate, forteller han, og da covid fortsatt gjorde det utfordrende for hele bandet å samles, passet det godt.

Frøkedal og Strømstad er de eneste som bor samme sted.

Dessuten fikk de "et spark bak" da de innen jul i fjor måtte ha kommet seg ut av studioet.

– Vi tenkte at vi måtte gjøre noe mens vi fortsatt hadde lokalet, sier Strømstad.

Oppbrudd og muligheter

De gjorde som de pleier i I Was A King: Når ei ny plate skal ut, jobber de målretta og skriver helt nye tekster. Bortsett fra ei låt, bemerker Strømstad.

– Det er én sang på albumet som er spilt inn i ny drakt – «Leave». Vi gjorde den innspillingen som en slags test for å se om det funka å lage et album som en akustisk duo.

Og «Leave» ble på sett og vis inspirasjonen til tematikken som preger plata. Sangen ble skrevet for flere år siden, da bandet sto i akkurat det samme som de gjorde i fjor. De hadde fått beskjed om at de måtte komme seg ut av studioet og øvingslokalet de leide.

– Så plata handler om det å bryte opp. Det er litt av tematikken på albumet – å benytte seg av mulighetene en har, mens en har dem.

Nyinnspillingen som en duo fungerte. Men selv om ideen var å spille inn akustisk musikk, ble ikke resultatet helt akustisk likevel.

– Vi ville holde det enkelt og mer eller mindre akustisk, men så var det gøyere å eksperimentere med litt flere lyder. Vi har latt hver sang få sitt eget liv, uten å tenke for mye på at det måtte være «sånn» eller «sånn».

Resultatet er, ifølge Strømstad, et album som kan spilles til nesten enhver anledning.

– Det er ikke noe vondt i plata.

Interaktiv coverkunst

Coveret på plata er det Rune Mortensen fra Flekkefjord som har laget.

– Han har laget cover for oss tidligere også. Han fikk egentlig frie tøyler til å lage noe han følte for. Det kom ganske fort. Vi ville ha noe som viste litt igjen og som ikke er typisk likt andre covre.

Resultatet ble et sommergult cover med omriss av ulike ikon – et ikon til hver låt på plata. I vinylutgaven får man med ikonene som klistremerker man selv kan sette på omslaget.

– Det er ganske uhøytidelig, sier Strømstad.

Garasjevideo

For kort tid siden slapp bandet også en ny musikkvideo til låta «Growing Wild», spilt inn i Egersund tidligere i høst.

– Donald Milne, som vi har jobbet med ganske mange ganger før, tilbød seg å komme hit og filme et eller annet, hvis vi trengte det. Det passet godt. Vi inviterte noen venner, hadde en liten konsert og testet noen sanger, mens han filmet, sier Strømstad.

Milne fikk visst ideen til hvordan filmen skulle utformes i badekaret hjemme hos Johan Aakre.

Videoen er spilt inn i garasjen og verkstedet til Trond-Arve Espnes og Arnhild Ravnevann i Egersund. Garasjen var opprinnelig et steinsliperi, forteller Strømstad.

– Så det er veldig godt isolert og har en behagelig lyd.