"Oppsummer året", sa denne Thime som er blitt redaktør i Dalane Tidende. "Trekk fram de viktigste sakene og beskriv de sterkeste møtene du har hatt i 2022", befalte han videre, mens vi i vårt stille sinn forbannet denne påståtte homoaktivisten og statskommunisten som har kommet rekende fra Randaberg, via Flekkefjord, av alle steder.

"Ingen slipper unna", sa denne Thime videre, mens han satt der på pidestallen sin, trommet lett på en byste i gull av seg selv, gumlet på noen pinfanter og prøvde å gjøre seg så alvorlig han kunne, slik som da han ble intervjuet til NRK-serien om denne Arvid Mæland-varianten og prøvde å framstå som en skikkelig seriøs statskommunist, selv om alle vet at han egentlig elsker ideen om kongen i fjellet (her kan det legges til at en vikingromanforfatter har tipset, i all ydmykhet og på vegne av vikingromanene sine, om at det kan være et godt alternativ å hugge ut hodet av den ydmyke vikingromanforfatteren i stedet for kongen. Fortsettelse følger garantert på Facebook).

Vel, tenkte vi. Pinfant meg her og pinfant meg der. Vi får gå grundig til verks. Vi skal ikke gjøre det helt enkelt i år, slik som Tønes og Ingvar Hovland. Nei da, denne Thime-varianten skal få som bestilt. Vi er ikke hevet over lover og regler - vi driver jo ikke med mannssang, tross alt.

Viktige saker. Sterke møter. Pinfanter og varianter.

Jeg startet med å trekke noen høytflyvende, historiske linjer fra Jøssingfjord, Mysil Bergsprekken (en annen pinfant, mulig statskommunist og homoaktivist født under et lokalt steinsprang) til investeringsmidlene som i 2022 endelig falt på plass til Dalanes største kulturprosjekt. Visste du at ideen om et vitenmuseum og en fritidspark i Jøssingfjord ble lansert helt tilbake i desember 1987, altså for over 35 år siden, med Bergsprekken som naturlig maskot? Nei, det gjorde du ikke! Og det visste nok ikke pinfanten med gullbysten heller!

Jeg beveget meg videre til Egersund. Pinfanter og varianter. Vi skal aldeles ikke gjøre det enkelt, nei, ikke denne gangen!

Jeg reflekterte litt over nye Eigerøy bru og tunnelen gjennom Årstadfjellet, som omsider kanskje muligens vett ikkje nærmer seg en realitet etter at lokale pinfantpolitikere sa nei til bompenger tilbake i 2010. Jeg tenkte på nye Eigerøy skole, som har vært litt av en variant, jeg tenkte på lekteren til Fonn Egersund, som de forutsigbare pinfantene i fylket slett ikke liker, på de etterlengtede gang- og sykkelveiene på Eigerøy og Hellvik, på gatelysene som ikke virker, strøm- og bensinprisene, pinfantene i regjering (la oss for all del ikke glemme dem!), den nye svømmehallen på Lagård, flyktningene fra Ukraina, ungdomsskolene på Hellvik og Husabø, brannsjefens gullkantede sluttpakke, de økonomiske utfordringene i EIK, nye E39 og, ikke minst, grunnrenteskatt, konsesjonskraft og lovlighetskontroll, tre av mine store favoritter.

Pinfanter og varianter. Pinfanter og varianter.

Et sted på veien slo det meg at det har skjedd og skjer mye i og rundt Egersund sentrum, på Langholmen, på Kaupanes, Tengsareid og i Egersund Forum. Torget er blitt renovert. Grand Hotell er blitt renovert, Grøsfjeld-bygget er blitt renovert og snart flytter biblioteket inn i nyrenoverte Torvgården. Det er store ting på gang på Amfi, og ikke minst på Gruset, der Feyer Brygge skal realiseres i 2023. Er Frode Teigen den enkeltvarianten som har gjort mest for byen siden Johan Feyer, funderte jeg litt på? Slett ingen pinfant, han der!

Varianter, varianter, varianter.

"Oppsummer året", sa denne Thime. "Trekk fram de viktigste sakene og beskriv de sterkeste møtene." Vel, nå har jeg tenkt og tenkt i flere dager, på viktige saker og sterke møter, på pinfanter og varianter, og det jeg stadig vender tilbake til, selv om det ikke engang ble et personlig møte, er denne varianten av en elg som var løs på "Golan" i høst. Eller som det så passende ble sagt da den ble filmet på sin ferd gjennom Lyngveien: "Det e det galnaste!"

Hvor kom den fra, denne elgen, og hvor ble den av? Hvor gjemte den seg i Kiellandsskogen? Har den et navn? Liker denne elgen pinfanter, eller foretrekker den andre varianter? Slike ting tenker jeg på, etter å ha sittet her i flere dager og grublet. Så der har du det, Mysil. Håper du er fornøyd med varianten, din pinfant!

Takk for i år!