Gå til sidens hovedinnhold

Falske smittesporere forsøker å svindle innbyggere: Slik gjenkjenner du et svindelforsøk

Kontakt politiet, er jærkommunenes oppfordring til folk som blir forsøkt svindlet.

(Jærbladet)

- Kommunene på Jæren har blitt varslet om at folk som utgir seg for å være smittesporere tar kontakt via telefon og ber om penger og personopplysninger, innleder jærkommunene i en felles pressemelding.

De forteller at smittesporing er en tillitbasert aktivitet. Kommunene sier det er fortvilende at enkelte utnytter en sårbar situasjon til forsøk på egen vinning. Samtidig er det én måte en kan gjenkjenne en falske smittesporer.

- Kommunale smittesporere vil aldri be om kontonummer eller betaling, sier Wendy Karin Finnerud, kommunalsjef helse og velferd i Klepp kommune.

En ekte smittesporer har ikke behov for informasjon om bankkonto, kredittkortopplysninger eller tilsvarende.

- Ved behov for smittesporing, er det om å gjøre å komme raskest mulig i kontakt med personer som kan ha blitt eksponert for covid-19. Derfor skjer smittesporing over telefon. Kommunenes smittesporingsteam har ingen mulighet for å oppsøke personer fysisk, for på den måten å kunne identifisere seg, skriver kommunene videre.

Falske smittesporere er et kjent fenomen fra andre deler av landet tidligere i høst.

- Opplever du å få en falsk smittesporer på tråden, avslutt samtalen, noter telefonnummeret og ta kontakt med politiet på telefon, eller meld det inn via politiets nettpatrulje på messenger, skriver kommunene avslutningsvis.

Les også

Tirsdag har det blitt bekreftet syv nye koronasmittede på Jæren: Her får du dagens oversikt

Les også

Elin og Merete driver smittesporing: Dette gjorde de da de ikke fikk svar fra et av smittetilfellene