Store og små møtte opp i hopetall i strålende solskinn i nær vindstille vær på Gauksom da dagsturhytta skulle åpnes fredag.

Pust i bakken

Lund kommune, med ordfører Magnhild Eia i spissen, ønsket alle velkommen til åpningsfest i denne vakre vårdagen i heia. Blant de innbudte gjestene var representanter fra Sparebankstiftelsen, Dalane friluftsråd, Rogaland fylkeskommune, representanter for dugnadsgjengen og sist men ikke minst underholdningskreftene fra Heskestad skule og Kiellands Minde skole.

Dalane Friluftsråd, ved Per Frode Sandal og Magne Leirflåt, hadde laget poster om fugler, blomster og dyr elevene skulle svare på, på veien opp. Med små pust i bakken, glemte elevene hvor lange og bratte bakkene egentlig var før de nådde toppen.

Trang fødsel

Magnhild Eia innledet med den politiske prosessen. Hun fortalte om en noe «trang fødsel» for dagsturhytta på Gauksom, som ligger 550 meter over havet, nær lysløypenettet på Sætra. Kommunen takket først nei til gavepakken, men saken ble senere tatt opp igjen.

Eia takket alle involverte, spesielt Hilde Fløtre i Lund kommune, som har vært koordinator for prosjektet.

– En ekstra stor takk også til Moi IL for dugnadsinnsats, la hun til.

Hun takket videre skigruppa for viljen til å passe på dagsturhytta framover. Skigruppa fikk en gavesjekk på 1.000 kroner.

Ordføreren takket også fylkeskommunen og Sparebankstiftelsen for å ha tatt initiativet.

– Takk igjen til alle som har bidratt på hver sin måte under åpningen i dag og for vel utført prosjekt, sa hun.

Elever fra Heskestad skule og Kiellands Minde skole skapte god stemning med sine innslag, før fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg (Sp) fikk æren av å klippe snora til denne nyvinningen, som etter alle solemerker vil bli godt besøkt i tiden som kommer.

Kaffe og sjokolade

Sparebank1 stiftelsen SR- Bank, er blant bidragsyterne til dagsturhytta. Deres representant overrakte i hyttebok til ordføreren, som benyttet anledningen til å innvie boka med en hilsen, som første gjest.

Etter den offisielle seremonien var det klart for appelsiner, pølser, saft, kaffe og Kvikk Lunsj til slutt.

Dagsturhytter i Rogaland

Sparebankstiftelsen SR-bank tok initiativ til å realisere dagsturhytteprosjektet i Rogaland og inngikk et samarbeid med Rogaland fylkeskommune i 2020. Målet er å reise 23 hytter i fylket innen utgangen av 2022, og alle kommunene ble invitert til å bli med på prosjektet. Samtlige kommuner har takket ja og i løpet av 2022 vil alle kommunene ha hver sin dagsturhytte. Noen kommuner vil ha to

Hyttene er designet av Rojo Arkitekter. De har vedovn og solcellepanel. Dagsturhyttene som blir levert i Rogaland, har flere oppgraderinger basert på de erfaringene og endringene som er gjort i tidligere Sogn- og Fjordane og i Vestland fylke.

Kilde: Rogaland Fylkeskommune