Nyskapingen Koronerulling, digitale konserter rett hjem i folks stue, oppstod som et tiltak for å hjelpe artister som på grunn av koronaviruset hadde mistet mye av inntektsgrunnlaget sitt. Bak konseptet står produsent Christer Falck. Nå har han kommet opp med et nytt påfunn.

I samarbeid med vinylplatebutikken Big Dipper, vinyltrykkeriet Coastal Town Records i Egersund og konsertscenen Sentralen i Oslo, holdes denne uken fem ulike strømmekonserter. Det spesielle med konseptet er at hver konsert vil bli tilgjengelig som LP-plate, men den er kun mulig å bestille fra én time før konsertstart til 24 timer etter konsertslutt. Etter det vil bli det ikke laget flere.

– Jeg snakket med platebutikken Big Dipper om vi ikke skulle laget et livekonsept, «Big Dipper Sessions», som sa at det passet helt inn i deres profil. Da gjenstod det bare å finne artister som ville være med, forteller Christer Falck.

– Umiddelbart dukket Hilma Nikolaisen sitt navn opp som forslag. Butikken har en ekstrem forkjærlighet for henne, så vi spurte henne om hun ville være med. Svaret kom innen ti sekunder, tilføyer han.

– Føltes helt riktig

Nikolaisen, som kommer fra Moi, har i en årrekke vært kjent i musikkmiljøet i Norge fra band som Serena-Maneesh, Umbrella og The Loch Ness Mouse. I 2016 gav hun ut plata «Puzzler», som ga henne spillejobber over hele landet. I 2018 kom oppfølgeren «Mjusic».

Nikolaisen sier at hun først var litt skeptisk til å spille inn en plate live. Samtidig føltes det helt riktig.

– Christer la frem konseptet på en utrolig fin måte. I tillegg sa han at jeg egentlig kunne få gjøre hva jeg ville. Da kjente jeg at det hadde vært gøy å spille en konsert med et stort band og få det på tape, sier Nikolaisen, og fortsetter:

– Det føltes så riktig på mange måter å bli med, ved at vi kan gjøre denne limbosituasjonen vi står i til noe friskt og nytt. Koronasituasjonen er ikke bare mørk og trist, og dette konseptet viser at det kommer noe nytt og levende ut av det.

Jobber med ny plate

Andre artister som er med på konseptet, er Bare Egil Band, Minor Majority, Luke Elliot og Lars Lillo-Stenberg. Nikolaisen skal spille torsdag kveld. Hun har valgt å kalle konserten for «Limbo Jives» og lover et stort og minnerikt show.

– Jeg har med meg korister, gitarister og fiolinister. Det blir låter hentet fra de to albumene mine, men i nye former fordi jeg har spesialskrevet tekstene til konseptet. Jeg vil bruke tiden min godt og egentlig bare kjøre på for fullt, sier hun, og tilføyer at konserten og LP-platen for henne blir en avslutning på et musikalsk kapittel.

– Nå som jeg har hatt en del tid til å være produktiv, har jeg jobbet mye med en ny soloplate. Den er ekstremt nedstrippet og sart, slik at konserten nå blir en kontrast til det som kommer og min vei videre.

Positivt

Med nedstengte skoler og stopp i konserter og turneer forteller artisten fra Moi at de siste månedene var intense for en som vanligvis har mye å holde på med. Hun er likevel ikke bitter.

– Jeg har hatt barn hjemme med spesielle behov, og jeg har måtte være veldig til stede hele døgnet. Likevel har jeg klart å lage luker til å jobbe med den nye platen, og det har vært godt å kjenne på en mestringsfølelse opp i det hele. Denne perioden har bragt med seg produktivitet, ikke bitterhet, fremhever hun.

Initiativtager Christer Falck sier at hvis konseptet treffer, ser han ikke bort fra at det vil bli flere lignende «sessions». Han tror interessen for vinylplater absolutt er til stede.

– Vinylsalget har eksplodert de siste årene, og det sterkeste fysiske formatet er nå vinylen. Disse platene vil kunne bli klenodier, siden det kun er de som er raske, som får kjøpt plater. Etterpå er det ikke mulig å skaffe flere. Vi tar det som et eksperiment, og så ser vi hvordan det blir, sier Falck.

Dalane Tidende har fått lov til å strømme konserten. Se den her torsdag klokken 21.00: