Holder drop in-vigsel under Kjærlighedsvego: – Det blir "just så" i Las Vegas, det her

HÅPER PÅ FLERE "JA": Kulturkoordinator Gro Eia Østby (t.v.), ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) og Solveig Rek Olsen og Nils Jacobsen fra Sokndal Næringsforening håper det kan friste å hive seg rundt og bli rette ektefolk på Sogndalstrand 26. september.

HÅPER PÅ FLERE "JA": Kulturkoordinator Gro Eia Østby (t.v.), ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) og Solveig Rek Olsen og Nils Jacobsen fra Sokndal Næringsforening håper det kan friste å hive seg rundt og bli rette ektefolk på Sogndalstrand 26. september. Foto:

Hvordan bedre hylle Kjærlighedsvegos slagord "Gje kjærlighed heila åre" enn ved å bidra til livslang kjærlighet?

DEL

Siden starten av 2018 har alle landets ordførere hatt myndighet til å vie. Det er åpenbart at ordføreren i Sokndal, Jonas Andersen Sayed (KrF), synes den oppgaven er veldig stas.

Og når en smått utradisjonell utgave av Kjærlighedsvego i Sokndal skulle planlegges, ja da måtte kreativiteten iverksettes.

– Siden ordføreren kan vie, tenkte vi at vi måtte gjøre noe gøy ut av dét! smiler Gro Eia Østby, Sokndal kommunes kulturkoordinator.

Tidligere har de hatt "Frieriets dag" under Kjærlighedsvego. Men "Ja-dagen" med drop in-vigsel er et helt nytt påfunn. Dagen for å hive seg rundt og bli viet er lørdag 26. september.

Ordføreren skal stå parat

Servicebygget på Sogndalstrand skal pyntes og gjøres fint. Arrangørene har valgt å holde vielsene der, for etterspørselen etter å bli viet ved Amfiet på Stranno har vært stor, forteller de.

– Kanskje er det noen som har tenkt på dette i årevis, og så har det bare ikke skjedd? sier Eia Østby.

– Og så er det mange økonomiske fordeler ved å være gift, så det kan jo hende at det passer godt for noen, påpeker Andersen Sayed.

Så langt vet ikke arrangørene om det er noen som vurderer å drop in-gifte seg, selv om de har foreslått det for enkelte kolleger på Soknatun. Og om det mot formodning ikke skulle dukke opp noen, får de sitte der og spise snop, er de enige om.

Uansett er ordføreren på plass mellom klokka 13.00 og 15.00, men skulle det oppstå kø av par som vil få det gjort, blir han værende til alle er gift, lover han.

– Man kan også stikke innom for å fornye løftene, om en vil, foreslår ordføreren.

Come (nesten) as you are

Vielsen vil være en gratis og ukomplisert affære. Likevel er det pittelitt som må ordnes i forkant. Paret må nemlig sørge for å ha en prøveattest med seg. Servicetorget i kommunen kan utstede en slik attest. Der har de full oversikt, forklarer arrangørene. I tillegg kan en lese mer om veien mot ekteskap på Sokndal kommunes hjemmesider.

– De må også ha med seg vitner. Men har du ikke det, kan du signalisere det på forhånd, så stiller vi med vitner. Og om en ikke kommer fra Sokndal, og vi dermed ikke vet hvem paret er, er det greit å ha med ID, minner Eia Østby om.

– Men resten av festen får de ordne selv, smiler hun.

– Det blir "just så" i Las Vegas, det her, sier Nils Jacobsen fra Næringsforeningen.

Slengkyss, bilrebus og hyggelige kinoturer

Resten av Kjærlighedsvego har mindre Las Vegas- og mer Cittaslow-preg over seg. Bygda skal som vanlig pyntes med hjerter. Nå er 50 nye hjerter på vei. I tillegg skal kunstgruppa på kulturskolen dekorere fortauene rundt om med hjerter.

Arrangementene starter lørdag 19. september ("Opplevelsesdagen") med utstilling og konsert. Deretter følger daglige programmer helt fram til "Kjærlighetssøndag" 27. september. Programmet bærer smått preg av koronahverdagen, og det blir ingen "Cittaslowsøndag" ved kirka og "Klemmedagen" er byttet ut med "Den store slengkyssdagen". Samtidig har gode krefter kommet sammen for å sørge for at det blir nok av kjekke ting å delta på.

Friluftsrådet har for anledningen flyttet friluftskvelden én uke fram for å bli en del av Kjærlighedsvego. Sammen med Heroes of Haua skal de la alle som vil, få prøve ut SUP-boards. Og torsdag 24. september ("Rosenes dag") blir det bilrebus med speiderne.

– Det var en stor suksess på 17. mai, så vi trekker den videre. Speiderne er kreative, så det blir bra, forteller Eia Østby.

Innflytterkvelden/integreringskvelden går som vanlig, men denne gangen er arrangementet flyttet til Amfiet på Stranno. Smittevernet vil bli godt ivaretatt, forsikrer de. Og på kinoen vil det rulle filmer med kjærlighetstema.

– Men kino er ikke bare romantisk. Det handler like mye om kjærlighet mellom medmennesker. "The Peanut Butter Falcon" er en varm, rørende og flott familiefilm, for eksempel, sier Gro Eia Østby.

Artikkeltags