Snø, forholdsvis kalde kuldegrader og masse folk. Julebyen er historie for i år, og det spørs om det ikke var tidenes beste og mest vellykkede julebyarrangement. Det er lett å være begeistret så kort tid etter at Julebyen er avsluttet og knapt nok pakket ned, men ifølge forståsegpåere som har vært ute en vinterdag før har det knapt vært så bra og godt besøkt tidligere. To langhelger uten regn har forsterket inntrykket av Egersund er en juleby i særklasse.

I disse dager kan du stemme på Nettavisens kåring over Norges juleby. Vi har selvsagt avgitt vår patriotiske stemme, men må ærlig talt si at listen over alle stedene en kan stemme på, er altfor lang. Egersund har satt i førersetet i mange år, og årets to langhelger har bekreftet inntrykket av at dette er det få byer eller tettsteder som kan matche. Ja, vi er nok en smule patrioter – men det må være lov. Men vi vet også hvor uendelig mye arbeid som ligger bak. Bodene skal på plass, lag, foreninger og næringsdrivende skal ha alt klart og på stell – før invasjonen starter.

For det er ingen overdrivelse å si at Julebyen Egersund virkelig er oppdaget. Dette er ikke for spesielt interesserte, og i år fortalte Dalane Tidende blant annet om flere busslaster med tilreisende fra Haugesund og Karmøy. Da vi var i byen i helgen kom vi også i prat med folk som hadde reist helt fra Arendal og Kragerø for å få med seg julebyen. Snakk om å være heldige med turen: Snøen hadde dalt ned i skjul og det vrimlet av små og store nisser.

Mange har vært på julemarkeder i utlandet; Tyskland, Østerrike, Danmark og så videre. Bortsett fra alkoholserveringen, som nok er noen promille høyere der enn i Okka by, ligger ikke Egersund tilbake for noe. Det er intimt og koselig – nesten litt trangt. Det spiller ingen rolle, spesielt ikke i helgen da det også var ekstra kaldt.

Sjelden har de varme og ekstra tjukke pølsene varmet kalde kropper mer og bedre, for ikke å snakke om den varme grøten som ble solgt av smilende og dugnadsarbeidene menn og kvinner. Publikum ble møtt med smil og vennlighet – og etter det vi har forstått, ble det solgt svært bra hos mange. Det håper vi inderlig, for det har alle i boder og butikker virkelig fortjent. At noen ble utsolgt tar vi som et godt tegn.

Juleby-komiteen med julebygeneral Henrik Einar Seglem fortjener all mulig honnør og ros. Mye skjer i vante former, men rampenissedisko for de yngste var en god og populær nykommer. Det splitter nye torget ble også tatt skikkelig i bruk for første gang, og det så ut til å fungere etter hensikten. Alt i alt ble inntrykket av at Egersund er julebyen i Norge bekreftet og befestet – og så vidt vi kunne se, ble butikkene i sentrum også godt besøkt alle dager.

Nå kan resten av julen bare komme – Julebyen har fått oss i julestemning, og den varer trolig helt til påske!

Rampenissedisko er nytt av året i Julebyen. Sjå kva ungane syntest!