Begge arrangørene stiller opp med ulike tilbud og opplevelser, og alt er gratis.

– Vi her på Pibbaren & Nelliken arrangerte faktisk julaften i fjor også. Jeg hadde idéen om å arrangere noe, selv med covid i samfunnet. Jeg begynte å tenke at under denne tiden er nok mange alene. Jeg hadde selv barnefri og kunne dermed sette i gang med et slik arrangement, forteller Ovedal.

– Til fjorårets julefeiring informerte vi ikke like åpent om det, slik som vi gjør i år. Vi informerte heller ikke om at det var et gratis arrangement, men i år vet alle om det. Det er heller ingen tvil om at dette skal jeg gjøre så lenge jeg har Pibbaren, sier Ovedal.

Ikke bare en ølstasjon

– For oss på Pibbaren er det viktig å få frem at dette er en storstue, ikke bare en ølstasjon, opplyser Ovedal.

Ovedal forteller at det er baren oppe i andre etasje som pyntes opp til julekvelden. Det kommer til å bli en julefeiring slik en julefeiring skal være, med julegaver, sang, dans samt ribbe- og pinnekjøttbuffet som er sponset av Rema 1000 i Kvellure.

Han sier at alle som "jobber" den kvelden, gjør det som frivillig, og at dette ikke er noe de ønsker inntekt av.

–Alle som er frivillige, er selvfølgelig med på feiringen selv. Og det er ikke alltid våre egne ansatte som melder seg som frivillige. Vi ønsker å formidle at alle frivillige og bedrifter som ønsker å bidra, er hjertelig velkomne til det, sier Ovedal.

Alle er velkomne

– Alle er hjertelig velkommen til å feire julaften i ambassaden oppe i andre etasje. Arrangementet er alkoholfritt frem til 20.00, siden det vil være familier med barn til stede. All mat og drikke til maten er selvsagt gratis, sier Ovedal.

Han forteller videre at det bare er å ta kontakt med ham personlig dersom noen vil melde seg på julaften-arrangementet. Han legger til at det allerede er 16 stykker som har meldt seg på.

– Jeg tror at folk generelt kanskje har en lavere terskel for å gå på Pibbaren å feire jul, og det er veldig bra. Fjorårets arrangement var den koseligste julefeiringen jeg har hatt. Da holdt vi på til ett, da det var så lenge vi fikk lov grunnet korona-restriksjonene. I år håper vi at mange kan komme - vi har plass, sier Ovedal.

Røde Kors er rutinert arrangør

For Bitten Fugelsnes i Røde Kors er det ikke noe nytt å arrangere julaften. Feiringen på Lundeåne bo- og servicesenter er for de som tilbringer høytiden alene av ulike grunner. Hun forteller at hun har fått inntrykk av at mange vegrer seg for å gå på slike arrangementer, da det kan oppleves veldig vondt.

– De fleste som kommer på arrangementet er enslige i alle aldre, og enslige med barn. Men i det siste har vi fått en ny gruppe som består av familier med syke eller permitterte foreldre som har en økonomisk utfordring når det kommer til julefeiringen, forteller Fugelsnes.

Hun forteller at i fjor måtte arrangementet på selve julekvelden utgå på grunn av korona, men juleoverraskelser ble det likevel for mange familier og barn i form av gave eller kinobesøk.

Får god drahjelp

– I år krysser vi fingrene for at arrangementet på julekvelden kan få gå sin gang. Det blir servert både ribbe og pinnekjøtt med tilbehør. Kyllingpølser til barna, det har alltid slått godt an. Det blir sang, musikk og gang rundt juletreet - og kanskje kommer nissen, sier Fugelsnes lurt.

– Det er et kjekt arrangement å stelle i stand, men en del arbeid ligger bak for å sy det hele sammen økonomisk. Tidligere år har vi fått god drahjelp fra både kommunen, næringslivet og privatpersoner, og vi håper på det samme i år. Sykehuskjøkkenet hjelper med tilberedning av maten og det er vi kjempetakknemlige for. Etter julematen serverer vi dessert og kaker. Hvem som helst må gjerne komme med bakst-donasjoner, oppfordrer Fugelsnes.

– Det må også gis skryt til de flotte frivillige vi har som melder seg på til å delta allerede tidlig på året, påpeker Fugelsnes.

Gir skryt til Pibbaren

– Det er veldig bra at også Pibbaren slenger seg på "trenden". Når vi arrangerer, har vi hatt få enslige menn blant gjestene. Men de tror jeg vil like seg på Pibbaren, sier Fugelsnes.

Hun forteller videre om julegleden slike arrangement bringer, og at de eldre som deltar på feiringen på Lundeåne synes det er stas når det kommer barn. Fugelsnes sier at det å kunne møtes på tvers av aldersgrupper, blir satt pris på.

– Jeg får ofte høre at det hadde ikke gjort vondt med flere slike arrangement ellers i året, sier Fugelsnes og ler.

Ikke alle klarer å møte opp på arrangementet julaften. Derfor tar Egersund Røde Kors, med barneaktivitetsleder Ann Katrin Sivertsen, også i år sikte på å dele ut julegaver til barn som av ulike årsaker gruer seg til jul.

– Ved hjelp av diverse instanser har vi de siste årene blitt kjent med dem som kan trenge en håndsrekning. Dersom noen av leserne har lyst å bidra, er det bare å ta kontakt. Det er mye glede i å kunne gi, avslutter Fugelsnes.