Eigersunds fremste folkevalgte dro denne uken over fylkesgrensen – til Flekkefjord – for å finne ut hvordan kommunen og byen har gjort seg stadig mer attraktiv, spesielt for tilreisende. Flere av dem ble imponert over hvor mye flekkefjæringene har fått til med små grep. Sentralt i utviklingen av byen har en gangpromenade ved sjøen vært, en større bobilparkering ved sjøen og en bevisst holdning til å ta vare på den gamle trehusbyen. For å nevne noe.

Bortsett fra at Eigersund kommune har cirka 6000 flere innbyggere enn Flekkefjord kommune, er de to byene ikke så helt ulike. Begge ligger ved sjøen, har kompakte og tette sentrum og mye eldre bebyggelse. Hver dag hele året er målsettingen begge steder å tiltrekke seg besøkende og handlende, slik at hjulene går rundt hos de næringsdrivende.

Flekkefjords nye promenade langs Elva, som det kalles – har blitt et smykke og et yndet sted å ta seg en såkalt «bryggesleng». Nedover promenaden er det flere utesteder med uteservering, og i sommer har det vært fullsatt på det som har vært av godværsdager. En slik promenade har ikke Egersund, og vi håper at kommunens utsendte så og hørte godt etter om hva som skal til for å få til noe tilsvarende. En promenade kunne blitt en helt ny attraksjon i byen.

I Flekkefjord fikk politikerne også høre om at kommunen hvert år skal ha noe nytt å presentere. For noen år siden var det ny bobilparkering. Den ligger ved sjøen – midt i byen, og ble kort tid etter åpningen kåret til Norges beste bobilparkering. Bobilfolket bruker byen; de spiser, drikker og handler lokalt. Egersunds bobilparkering i sentrum er lite å skrive hjem om til sammenligning, og her ser vi at byen har et forbedringspotensial. Da snakker vi ikke om bobilforholdene andre steder i kommunen.

I 2018 åpnet en ny gangbro over den nevnte Elva. Den binder to deler av sentrum sammen. Tenk hva en tilsvarende bro kunne ha gjort i Egersund? Det er ikke så lenge siden det ble presentert tegninger med flotte utbyggingsplaner, med en broløsning på ett eller flere steder fra Gruset og nedover. Disse planene håper vi holdes varme, og mener det er viktig med hensyn til byfornyelse og attraktivitet at ting skjer og endres.

Vi leser også om spennende planer for plassering av biblioteket. Denne uka fikk utvalg for samfunnsutvikling presentert flere detaljer om både hvordan Coop Økonom ser for seg et nytt mulig bibliotek på Amfi Eikunda – og hvordan kommunen ser for seg et nytt bibliotek i rådhuset. Her ligger det an til en spennende diskusjon, og vi håper og tror at avgjørelsen blir tatt på grunnlag av hva som tjener innbyggerne og kommunen, det vil si byen – best. Hvis biblioteket kan bli noe mer enn et bibliotek, vil det være et pluss i boka. Servering og opplevelser klinger godt i våre ører!