Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer kreative hoder til innovasjonskonkurranse: – Viktig arbeid for næringslivet og kommunen

Lund kommune ønsker å bygge bro mellom hjørnesteinsbedrifter og befolkningen, og inviterer nå kreative hoder, hjerter og hender til å komme med forslag til hvordan det kan gjøres.

(Avisen Agder)

I kamp med 42 kommuner har Lund blitt håndplukket av en fagtung jury til å delta i innovasjonsprogrammet Gnist. Nå blir kommunen sør i Rogaland en testarena for innovasjon og nyskaping knyttet til steds- og næringsutvikling i Distrikts-Norge. Konkurransen skjer i samarbeid med Design og arkitektur Norge (DOGA) og innovasjonsklyngen Nordic Edge.

Ordfører Magnhild Eia og kommunedirektør Siv Kristin Egenes, er svært glade og stolte over at Lund kommune har blitt valgt til Gnist-programmet.

– Det passer perfekt inn i våre overordnede planer for et smartere og mer bærekraftig Lund, og vi gleder oss til å ta fatt på dette viktige arbeidet sammen med næringslivet, innbyggere og fylkeskommunen, sier Eia og Egenes i en felles uttalelse.

Les også

Plukket ut til å delta i innovasjonsprogram: – Dette er stor stas

Konkurranse

Lund ønsker å finne svar på hvordan distriktskommunen kan bygge på eksisterende hjørnesteinsindustri og lokale kompetansemiljøer for å øke attraktiviteten både som bosted og arbeidssted.

Lund kommune huser høyteknologiske hjørnesteinsbedrifter som Marlink, AMS og NorDan. Kommunen ønsker forslag til hvordan aktivitetene til disse bedriftene kan bli mer synlige i sentrum, som et utgangspunkt for innovativ steds- og næringsutvikling. De vil også finne løsninger på hvordan de kan etablere fysiske og digitale samhandlingsarenaer som gjør at bedriftene kobles med innbyggere på nye måter.

Fristen for å sende inn løsningsforslag er 7. juni 2021, og de to beste løsningene mottar 150.000 kroner til videre konseptutvikling.

Næringsliv og kommune

Lederen for innovasjonsprogrammet Gnist, Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA), gleder seg til å se hva som kommer ut av Lund-konkurransen.

– Dersom lokalt og nasjonalt næringsliv og kommunene jobber sammen, kan de finne innovative og bærekraftige løsninger på utfordringer som deles av store deler av landet. Mens dette kan gi en betydelig gevinst til enkeltkommuner, vil overføringsverdien til resten av Distrikts-Norge kunne bli uvurderlig, sier hun.

Kommuner som går nye veier

Gnist er inne i sitt andre virkeår. En sentral del av programmet er en behovsdrevet innovasjonskonkurranse. I fjor ledet dette til spennende nyskapingsprosjekter på Utsira i Rogaland og på Norefjell i Krødsherad kommune i Viken. I år er det altså Lund i Rogaland, i tillegg til Vang i Innlandet og Lebesby i Troms og Finnmark, som står for tur.

– Dette er kommuner som er villige til å gå nye veier for å løse sine utfordringer. Nå leter vi etter kreative og fremtidsrettede løsninger på konkrete problemstillinger i hver av de tre kommunene. Alle kan sende inn forslag – store selskaper, oppstartsbedrifter, enkeltpersonsforetak og frivillige organisasjoner, sier Kock Hansen.

Inviteres til innovasjonsverksted

Interesserte løsningsleverandører inviteres til et digitalt samskapingsverksted fredag 23. april, hvor de kan bli bedre kjent med Lunds behov og forventninger.

– For de som deltar i innovasjonskonkurransen ligger det mange potensielle gevinster, som å komme tett på andre innovasjonsmiljøer og samarbeidet med andre aktører enn man er vant til. Du får også jobbet tett på offensive og nyskapingsivrige kommuner. På den måten kommer man fram til nye løsninger og avdekker nye forretningsmuligheter, sier Kock Hansen.