Martin Mong Holloway fikk «bare» 10 laks i den nettopp avsluttede laksesesongen. Det var mindre enn vanlig.

– Men sånn er det, det går opp og ned også innenfor laksefisket. Nå er det bare å vente på at sjøørreten skal bite på, sier Holloway til Dalane Tidende.

Åpen for alle

Han og Out Fishing inviterer til Egersund Sjøørretfestival, og de ørretinteresserte slår leir på Skadberg camping. Så langt er ikke påmeldingen veldig stor, kan ørretsjefen melde.

– Men det er slik det pleier å være. Det blir nok en del som bare kommer og vil være med. Vi har lagt det opp slik at det bare er å møte opp.

Konkurransen er åpen for alle, det vil si fra barn til voksne. Det konkurreres i klassen for senior, det vil si fra 18 år og oppover, junior – fra 13 år til 17 – og barn under 13 år.

– Premier i barnegruppen blir basert på loddtrekning, forteller Holloway.

God bestand

– Hvordan er det med sjøørret nå?

– Det begynner å komme seg nå. Vi er kanskje en måned for tidlig ute med hensyn til temperaturen i sjøen, det er gjerne litt varmt fortsatt. Men det er godt med fisk – i alle størrelser.

– Hva kan deltakerne regne med å få på kroken?

– Alt fra ørret på 300 gram til godt over tre kilo, det varierer veldig hva vi får på kroken. Det er bra med sjøørret i området, og bomturer forekommer ikke. Nesten, sier Holloway.

Sjøørret er favoritten

Selv har han fått en sjøørret som veide 2,8 kilo.

– Jeg var i grunnen godt fornøyd, sier han.

– Hva foretrekker du: Laks eller sjøørret på grillen?

– Da må jeg si sjøørret. Det er noe med sjøørret som gjør smaken bedre. Det har ikke med saltvannet å gjøre, men smaken er mer ren. Det er litt vanskelig å forklare. Men det er supergodt, det er i grunnen det viktigste.

Slik er reglene

I forbindelse med festivalen blir det anledning til å betale for en båttaxi, slik at deltakerne kan bli fraktet rundt til fine sjøørretplasser.

– Hvordan avgjøres konkurransen?

– Tyngste fisk vinner med minimums kilo-faktor på 0,9 og minimum lengde er 50 cm. Det anbefales derfor å ha med målebånd, eventuelt å sette merke på fiskestangen med en teipbit eller noe. Fisker kan også meldes inn ved å sende inn bilder. Får man en slank fisk eller er usikker, skal den ikke meldes inn. Siste frist for innveiing er søndag klokken 13, meddeler Martin Mong Holloway.