Gå til sidens hovedinnhold

Klar for seriestart: Ikke tro på alt EIK gjør på banen

EIK-spillerne skal fortelle historier på banen. Det gjelder å ikke tro på dem.

Søndag er de i gang: EIK møter Nardo på Husabø til en korona-forsinket start på det som kommer til å bli en hektisk og komprimert sesong. Laget har, nær sagt som vanlig, ambisjoner om å kjempe i toppen. For å få til det har trener Ojan Bijan øvd opp laget sitt til å fortelle historier.

– Målet vårt som lag er å lokke det andre laget ut av sin struktur og desorientere dem. Det gjør vi ved å fortelle en historie på banen om at vi skal gjøre én ting, mens vi i realiteten planlegger noe annet. Det kan for eksempel være at vi bruker spillere som lokkeduer - de kan gå på løp uten at vi planlegger å sende ballen til dem, eller gjøre andre bevegelser uten ball som trekker til seg motstandere og skaper rom for det vi egentlig har lyst til å gjøre.

– Er det sånn du snakker med spillerne om det? At de skal fortelle historier?

– Ja. Og de skjønner det veldig godt når vi på treninger fryser spillet og analyserer hva som skjer. Vi ser at en ved å gjøre sånn og sånn får med seg motstanderen ut i én retning og dermed skaper rom et annet sted, sier Bijan.

– Litt kjedelig for spilleren som stadig må gå på løp uten å skulle få ballen?

– Det er som i sjakk - noen ganger ofrer man en bonde for å kunne ta motstanderens dronning. Men vi har mange varianter å spille på, og varierer mellom dem. Hele kampen er en fortelling som du må utvikle og justere kontinuerlig, sier Bijan.

Problemet med å ikke gå på en smell

Tar man ett steg tilbake og ser på den litt større fortellingen om EIK, har den de siste årene vært omtrent sånn: Mer eller mindre katastrofale vårsesonger, etterfulgt av heroiske sluttspurter som nesten, men bare nesten, har vært gode nok til å klare det forjettede opprykket.

Bijan er selvsagt klar over mønsteret.

– Vi har hatt gode spillere og gode treningskamper. Så har vi gang på gang startet sesongen med å overvurdere oss selv og undervurdere motstanderne. Jeg tror litt av problemet har vært at vi ikke har fått oss en en skikkelig på tygga i forsesongen.

– Sånn sett var 2-0-seier mot eliteserielaget Viking i siste treningskamp før sesongstart det verste som kunne skje?

– Hehe. Ikke hvis man ser det sammen med de foregående treningskampene, der fikk vi oss noen smeller. Kampen mot Viking var i det perspektivet en god balansering, som viste at vi kan utvikle oss og konkurrere også mot lag fra det høyeste nivået i Norge.

Mer lag, mindre Instagram

Da Bijan kom til klubben i 2017, var det to av treningene tirsdag og torsdag klokken 19. Det er for seint på dagen, mener Bijan.

– Men det tar tid å snu en hel kultur, det kan gå flere år før man virkelig ser resultater. Vi har også fått vekk noen spillere som hadde feil mentalitet. Vi kunne tape en kamp, og så gikk enkelte spillere rett på Instagram for å poste et kult bilde av seg selv. Den slags har vi luket vekk, nå er det spillere her som vil det beste for laget. Vi har fortsatt egoer, for all del, det må man ha i fotballen. Men det er egoer som jobber innenfor våre rammer.

– A-laget trener hver ukedag klokken 15. Er tidspunktet bevisst valgt for å luke ut de som ønsker å ha et slags familieliv i tillegg?

– Det er ikke derfor, og vi har mistet flere spillere som jeg gjerne ville hatt med videre. Men vi trener ikke for å mosjonere. Vi trener for å bli bedre. Og da må en trene en tid på dagen der man fortsatt har overskudd.

En idé om mye penger

– Sett utenfra virker det som det er stor rotasjon i stallen. Spillere kommer og går over en lav sko. Er 2. divisjon mer utsatt for sånt? På lavere nivå er det kanskje ikke så aktuelt å pendle eller flytte for å trene, og litt lenger opp i divisjonene kan man gjerne tilby lengre kontrakter?

– Absolutt. For oss, en andredivisjonsklubb i utvikling, er det vanskelig å tilby treårs-kontrakter, for eksempel. Vi har ikke nok forutsigbarhet til det. Rykker vi opp, vil dette bli ganske annerledes, både sportslig og økonomisk. Man ser for øvrig den samme gjennomtrekken i andre klubber i vår divisjon også, men det er gjerne oss folk snakker om. Antagelig fordi en har en idé om at vi har så mye penger.

– Men?

– Men det er en bra ting, synes jeg. At vi har en sunn økonomi. Jeg synes ikke det at vi har en stab som jobber hardt og sikrer at vi er i grønn sone, er noe vi skal kritiseres for.

Enklere med Europa enn eget treningsfelt?

– Hva gjør denne flyten av spillere med den lokale tilknytningen?

– Vi har en gjeng fra egen juniorgruppe som er her fordi de vil, og vi har spillere som pendler til Egersund fordi de vil. To tredjedeler av troppen er lokale.

– Hva er definisjonen av lokale?

– At de er fra Rogaland. To tredjedeler av troppen er det. En tredjedel kommer utenfra.

– Når spillermarkedet er som det er - kan det være fristende å tenke at det uansett er enklere å hente inn nye spillere fra hvor som helst i Europa, heller enn å bruke tiden og innsatsen som kreves for å bygge opp noen fra egne rekker?

– Jo, det er det kanskje. Men de spillerne vi henter opp, må også være gode nok. Det er en tynn linje mellom opprykk og nedrykk her. Det er ikke umulig å bruke lokale spillere, det er ikke en gang vanskelig, det handler bare om at de må være gode nok. Vi kunne stilt med bare eigersundere til kamp hvis vi ville, men da hadde vi ikke vært gode nok til å nå de sportslige målene vi har satt oss. Jeg synes vi har en veldig fin balanse i troppen nå.

EIK sesongåpner hjemme mot Nardo søndag 20. juni kl. 13. Kampen kan du se på Dalane Tidendes nettavis.

Rettelse: Vi skrev først at EIK tidligere hadde to treninger i uka, tirsdag og torsdag klokken 19. Det riktige er at to av treningene var på disse tidspunktene. Laget hadde også flere treninger.

EIKs terminliste i sommer

Sesongen starter seint i år på grunn av korona-tiltak, og blir travel gjennom sommeren.

Søndag 20. juni kl. 13.00: EIK - Nardo

Lørdag 26. juni kl. 18.00: Notodden - EIK

Onsdag 30. juni kl. 16.30: EIK - Sotra

Lørdag 3. juli kl. 15.00: EIK - Øygarden

Onsdag 7. juli kl. 18.00: Vard-Haugesund - EIK

Mandag 12. juli kl. 16.30: EIK - Odd 2

Lørdag 17. juli kl. 15.00: Kjelsås - EIK

Onsdag 21. juli kl. 18.00: EIK - Arendal

Onsdag 28. juli kl. 18.00: Fram Larvik - EIK

Søndag 8. august kl. 16.30: EIK - Rosenborg 2

Lørdag 14. august kl. 14.00: Skeid - EIK

Torsdag 19. august kl. 17.00: Fløy-Flekkerøy - EIK

Søndag 22. august kl. 14.00: EIK - Levanger

Lørdag 28. august kl. 15.00: Øygarden - EIK

Les også

Nå har EIK bestemt hva "Veton-pengene" skal brukes til

Les også

Ungt firkløvar i A-stallen: Frisbeegolf er gøy, men fotball er livsnødvendig for Hallvar, Sondre, Eskil og Kujtim