– Det er dette vi har drømt om som lag, og for oss ryttere er dette en veldig kjekk og spennende mulighet, sier Fredrik Dversnes på telefon fra ei av mange økter på sykkelrulla.

Uno-X Pro Cycling Team skriver sportshistorie som det første norsk-danske laget som slipper til i verdens største sykkelritt. Uno-X, som har Alexander Kristoff som sin største stjerne, har fått en spesiell invitasjon fra arrangøren.

28 ryttere skal kjempe om åtte plasser

Den tre uker lange sykkelfesten når ut til om lag 190 land og følges hvert år av nærmere 150 millioner mennesker. Fredrik Dversnes syklet lokale ritt inntil for få år siden, men har tatt steget fra Dalane Sykleklubb til det norsk-danske profflaget via blant annet russiske Gazprom og Team Coop.

25-åringen skal nå kjempe med 27 andre Uno-X-ryttere om en plass på Tour de France-laget. Han har i utgangspunktet ikke de største forventningene på egne vegne.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg nok ikke mulighetene er så store i år. Det er kjempetøft at laget har fått plass, men for min del blir det nok til at jeg kommer til å sykle lavere klassifiserte ritt for å etablere meg skikkelig og bli en bedre syklist. Forhåpentlig får vi flere sjanser de neste åra, sier Fredrik Dversnes.

Trenger mer erfaring i felt

Han tror det er ryttere med mer definerte roller som tar de åtte plassene på laget ved denne korsveien.

– I 2022-sesongen ble jeg gjerne omtalt som en "potet", det vil si en som kan brukes til alt. I Tour de France trengs det nok ryttere i mer spissede roller. I fjor var jeg med på alt mulig av ritt, fra flate spurtritt til etapperitt. For egen del føler jeg ikke at jeg stiller svakere selv om jeg regnes som "potet", men det er feltegenskapene mine som må skjerpes og forbedres. I et ritt som Tour de France handler det ikke bare om hvem som kan tråkke hardest, men i stor grad om posisjonering og posisjonskamp i 50-60 kilometer i timen. Når vi må ha noen ryttere rundt Kristoff i spurtene, og i tillegg noen med klatreegenskaper, blir laget fort fylt opp, forklarer eigersunderen.

– Ting kan endre seg

Et visst håp har han likevel om å kapre en plass.

– Selvfølgelig. Ting kan forandre seg, og det er lenge til juli. Jeg blir selvsagt sinnssykt glad hvis jeg får muligheten, men samtidig må jeg være såpass ærlig å si at jeg skjønner hvis jeg ikke blir tatt ut.

– Hvilken rolle ser du for deg at du kan passe best til i et eventuelt framtidig Tour de France?

– Det er nok en type bruddrolle i småkuperte etapper. Jeg er 10 kilo for tung til å henge med i de lange stigningene, humrer Fredrik Dversnes.

– Hvordan er formen?

– Bra. Jeg ligger egentlig ganske godt an sammenlignet med tidligere sesonger. Jeg synes det ser positivt ut. Nå må jeg bare holde meg sjukdoms- og skadefri, så reiser vi etter planen på samling i Spania med hele laget fra 10. til 21. januar. Det er en utrolig kjekk gjeng å være på tur med, så jeg gleder meg til det, svarer 25-åringen.

Reiser til Oman i februar

Rittsesongen skal han starte i Midt-Østen, slik det ser ut nå.

– Sesongstarten er relativt spikret allerede. Den er lagt til Muscat i Oman 9. februar. Vi skal først være med i et éndagsritt, før det blir et fire- eller femdagers etapperitt samme sted. Deretter reiser jeg hjem et par uker, før det blir nye éndagsløp i Frankrike i februar.

– Du kommer deg mye rundt?

– Ja, dette er helt klart en drøm som går i oppfyllelse, sier Fredrik Dversnes, som hilser til de mange støttespillerne på hjemmebane.

– Da jeg startet satsingen, jobbet jeg for Eger Bygg, som har støttet meg hele tida. Jeg husker at da daglig leder Terje Midbrød og jeg inngikk en avtale, var vi enige om at hvis jeg noen gang kommer til Tour de France, så skulle jeg ordne firmaet plass på Champs-Élysées på den siste etappen. Nå er vi i alle fall nærmere en slik opplevelse enn noen gang, påpeker proffsyklisten fra Eigersund.

Tour de France skal til sommeren arrangeres for 110. gang. Etapperittet starter denne gang i Bilbao i Spania 1. juli, mens det blir målgang på Champs-Élysées i Paris 23. juli etter 21 etapper og 3.404 kilometer.