I Egersund Bridgeklubb er det 33 medlemmer. Lørdag inviterte klubben bridge-entusiaster i hele Rogalandfylket til den årlige Dalanetreffen i Hålå på Eigerøy. Det ble servert pizza, brus, og det var i tillegg mange fine premier å hente. Formann i bridgeklubben, Livar Valdemarsen, har spilt bridge så lenge han kan huske. Han har vært medlem av Egersund Bridgeklubb i mange år. I fjor ble han pensjonist, og da tok han over som formann i bridgeklubben.
– Det er jo kjekt å ha noe å gjøre, smiler han.
– Har en først startet å spille bridge, ja så fortsetter en. Det er et kortspill som er lett å bli hekta på, og det er veldig sosialt. En spiller jo i par, sier han.
Vil ha flere spillere
På Dalanetreffen var det 22 par som deltok, og til sammen elleve bord med spill på. De fleste av de oppmøtte har spilt bridge i mange, mange år.
–Som du sikkert ser, er gjennomsnittsalderen relativt høy. Men vi ønsker så gjerne å få med oss flere folk i alle aldre, spesielt unge mennesker. Bridge kan spilles av alle, i alle aldre. Det er fantastisk hjernetrim, sier Livar.
Livar forteller at Egersund Bridgeklubb jobber med å rekruttere flere bridgespillere. Blant annet har Egersund Bridgeklubb vært rundt på skoler for å fortelle om kortspillet, samt holdt kurs.
– Vi håper jo at klubben skal få leve videre så lenge som mulig. Å bli en del av et miljø som bridgemiljøet vil jeg anbefale på det sterkeste. Det kan for eksempel være fint for noen som er nye i byen og ikke har blitt kjent med så mange, eller noen som bare vil komme seg ut å være litt sosiale, samt kombinere det med å holde hjernen i form, sier han.
Han oppfordrer de som er interesserte til å stikke innom en av kveldene Egersund Bridgeklubb samles. De har samlingssted på voksenopplæringssenteret.
Norgesmestre på Dalanetreffen
Noen av dem som hadde tatt turen på Dalanetreffen var bridgespillerne Torild Heskje og Tove Hauge. De er nylig blitt norgesmestere i bridge. De synes Dalanetreffen er et kjekt og sosialt arrangement, og reiser ofte rundt på bridgetreff.
– Det fineste med bridge er at det er spill som ikke gjør forskjell på folk. Her er det ingen som bryr seg om hvem du er, hvor du kommer fra, hva du jobber som, eller om du har penger eller ei. Her er du bare en bridgespiller, forteller Torild.
Tove er enig.
– En møter mennesker fra alle slags samfunnslag. Det er et sosialt og kjekt spill. Jeg har en pappa som har spilt bridge i alle år, og det er der interessen kommer fra. Generelt har vi vært en familie som spiller mye kortspill. Men det er uten tvil bridge som er favoritten. Det er noe spesielt med det spillet, sier hun.
Positivt for den mentale helsen
Sjur Nedrebø er leder i Rogaland Bridgekrets. Han har spilt bridge i over tretti år. Også han tok turen til Dalanetreffet.
– Jeg ønsker spesielt å trekke fram effekten bridge har på den mentale helsen. Forskning har vist at det å spille bridge holder hjernen i god form, og kan ha en effekt mot demens og Alzheimers, for eksempel. Når du spiller bridge bruker du mange områder i hjernen på en gang, inkludert de strategiske, matematiske og sosiale delene av hjernen, sier han.
Han trekker også fram at forskning har vist at barn som spiller bridge kan øke kompetansen i matematikkfaget med hele 25 prosent.
– Det er et supert kortspill på mange måter.
– Hvorfor tror du at spillet i størst grad appellerer til den eldre garde?
– Jeg tror nok at mange ser for seg eldre damer med hatt, som for eksempel tatt ut i fra tv-serien Agatha Christi. Kanskje det er litt stereotyper forbundet med kortspillet, og at noen gjerne har inntrykk av at det er litt gammeldags og kjedelig? Det er det så langt i fra. Det er et spill som man hele tiden får utfordre seg i. En lærer stadig noe nytt, sier han.
Han påpeker at bridgemiljøet i Norge nå prøver å sette fokus på å ha juniorklasser, blant annet.
– Det er viktig for å utvide miljøet, sier han.