(Avisen Agder)

Flere store aviser har rost Frank «Tønes» Tønnessens nye album «Thilda Bøes Legat» opp i skyene. Selv om musikken gis ut på de fleste ulike musikktjenestene på nett, så gir han også albumet ut fysisk på vinyl.

— Jeg har blitt eldre. Folk jeg kjenner har skifta jobb. Jeg holder på med det samme. Ungene vokser litt for fort, gamle klassekamerater har tatt merkelige og forståelige valg. Jeg har vært ute og reist og kommet tilbake igjen. Sangene kommer fra alt dette. Begravelser, fotballkamper, bensinstasjoner og hagesenter, morgener og kvelder. Skrivingen er et forsøk på å vise en slags ærlighet jeg ikke klarer vise på så mange andre måter, skriver Frank Tønnessen i en pressemelding.

Har gitt en forsmak

På konsertene til Tønes den siste tiden, har han gitt en forsmak på det som skal komme. Publikum kan ha fått med seg både Gensaren bak fram, Spleiselag/Waldorfsalat, Treskjæring, Sjokolade og Denna dalen. Tønes forteller at sangen Spleiselag/Waldorfsalat har vært en befrielse å dele med folk.

Frank Tønnessen skriver at noen tekstlinjer i «Denna dalen» beskriver ganske godt hva plata handler om:

eg kikke meg rundt

og alt eg ser, alt eg ser e forandra

men eg kjenne meg igjen

folk og ting e det samma

Sanket seksere

Både Dagbladet, Dagsavisen og Stavanger Aftenblad har gitt albumet seksere, blant annet med overskriftene «har aldri hørtes bedre ut» og «Hysterisk morsom».

Det nye albumet får deg både til å tenke over livet og til å le av ting som du på en finurlig måte kjenner deg igjen i selv om du ikke nødvendigvis har vært i samme situasjon. Man kjenner igjen de forskjellige folketypene og Dagbladet skriver i sin anmeldelse:

— Er det noe som er for lite å skrive sanger om? Frank Tønnesen (49) fra Sokndal i Rogaland synes ikke det. Han tar jobben, og skriver om de mest usannsynlige ting, ting du ikke ante at det var mulig å skrive om - og som du ikke visste at du ville høre om heller. «Eg ser at små ting vinne øve store», synger han på «Du e den rette».

— Historiene blir bare bedre med åra, og han går liksom enda mer inn i rollen sin. På album nummer ti, det første på fire år, løfter han seg til det samme nivået som det nasjonale gjennombruddet «Sån av Salve» for ni år siden. Det er på tide med et nytt gjennombrudd!

Også Stavanger Aftenblad har skrevet mange gode ord om «Thilda Bøes Legat». De skriver at platen er spekket med gode perler og at den preges av alderen til sokndølen, på beste vis. Avisen skriver blant annet:

— Tittelkuttet «Thilda Bøes legat» er sammen med «Spleiselag/Waldorfsalat» lagd for dem som elsker å le av den snodige skruen fra Sokndal. Det finnes en hærskare legater i dette land, alle med sine egne regler. Det fantes en Thilda Bøe i Sokndal, og ifølge Tønes har hun etterlatt seg noen kroner som tilgodeser dem under 29. Problemet er at han er eldre enn det – aaaaah! Han søker likevel, tross alle urettferdige begrensninger – aaaaah!