Haua Catering får muligheten til å teste ut et «nytt» konsept med alkoholservering i Jille Kafé på Amfi Eikunda. Dette gikk nylig flertallet i kommunestyret i Eigersund inn for. Vedtaket kom ikke uten sverdslag, og det var ikke på noen måte gitt at alkoholen skal kunne skjenkes i kafeens lokaler etter hvert.

De alkoholpolitiske retningslinjene for Eigersund sier at det ikke skal foregå skjenking på et kjøpesenter. Men samtidig finnes det en unntaksbestemmelse – som sier at det kan skje dersom det er snakk om et aktivitetssenter. Jille Kafé vil ha inn blant annet biljard og shuffleboard.

– Men vi i KrF kan ikke se at det blir et aktivitetssenter av den grunn, sa Kenneth Pedersen (KrF).

Der er vi faktisk på linje med KrF-eren, som også mente at det neppe er noen som tar skade av å se et glass vin eller øl. Det handler ikke om det, men om å ha en sone hvor alle kan ferdes uten at det nødvendigvis serveres alkohol, sa han.

Alkohol er en lovlig vare, og når det selges og brukes under kontroll går det som regel bra. Når det gjelder retningslinjene for bruk og salg, må de være så enkle å forholde seg til som mulig. Det er de som regel ikke, og for å være helt ærlig: Dette handler ikke om aktivitetssenter eller ikke, det handler om et nytt utested skal kunne skjenke i et kjøpesenter eller ikke. Biljard og shuffleboard gjør neppe mange ekstra tørste, men det ser bra ut i søknaden å ha det med som en «rekvisitt».

Vi stoler på at innehaveren av kafeen det her er snakk om, etterlever retningslinjene og sørger for at skjenkingen foregår slik den skal, under ordnede og kontrollerte former. Ja, det ferdes barn og unge der mens det skjenkes, men det gjør det også på andre kjøpesentre over hele landet – der det flere steder faktisk er tillatt med alkoholservering på spisesteder. Vi tror ikke denne tillatelsen vil medføre verken fyll eller spetakkel på Amfi Eikunda. De som ønsker å drikke seg beruset, drar ikke på et kjøpesenter. Dette styrer folk utmerket godt selv, tror vi.

Vi forstår motforestillingene når det gjelder barn, unge og alkohol i deres omgivelser. Men vi velger å gi innehaveren den tilliten han bør få for å få dette til å gå bra. Det kommer han til å klare. Og skulle det gå helt galt, finnes det jo et reglement for slikt også. Men for å gi Eigersund-politikerne et råd – om et års tid skal de alkoholpolitiske retningslinjene sees på igjen: Gjør det så enkelt som mulig for dere selv, legg opp til størst mulig grad av likebehandling.