Konkurranseformen rallylydighet utføres ved at man orienterer seg etter de 15–22 nummererte skiltene som er satt sammen til en bane, av en dommer. Skiltene forteller deg hva du skal gjøre, enten på stedet eller videre til neste skilt - derav navnet rally.

Skilt

Mellom øvelsene som står på skiltene skal hunden gå pent ved hundeførerens venstre side uten å dra i båndet/eller uten bånd dersom ikke annet er beskrevet på skiltet. Dommeren forholder seg taus under hele konkurransen og trekker poeng etter som hundefører og hunden gjør feil underveis. Det er også ulike klasser for deltakerne i konkurransen som klasse en, to, tre og elite. Førstnevnte er det laveste nivået, mens elite er det høyeste.

Storeslem

På lørdag vant Anne Svalestad klasse tre mens Janne Håkull tok en tredjeplass i elite klassen. Dagen etterpå vant Svalestad igjen. Bak henne var det nok et medlem fra Dalane Hundeklubb. Alle medlemmene i den sistnevnte klubben er fra Egersund.

– Jeg er veldig fornøyd og særlig med den yngste hunden min, som er en italiensk vannhund. Hun er halvannet år gammelt og vant på lørdag, sier Svalestad.


Trener mye

Svalestand trener rallylydighet på treningsområdet til Dalane Hundeklubb to ganger i uken. I tillegg tenker hun alltid på trening med hunden hver gang de går på tur.

– Vi øver på avanserte baner, og vi er ofte en god gjeng. Det er veldig sosialt. I selve treningen er jeg opptatt av det skal være positivt for hunden og i stedet for å bruke straff bruker jeg belønning. Hunden synes det er veldig gøy og hunden får lyst til å jobbe for oss.

– Hva kreves det av hundeføreren for å gjøre det bra i disse konkurransene?

– Det kreves mye. Arbeidet begynner fra når de er valp og det legger grunnlaget for en god kontakt med hunden videre. Jeg tror ikke folk forstår hvor mye trening som ligger bak de resultatene klubben viser til nå. Det viser at klubben medlemmer leverer på et veldig høyt nivå, sier Svalestad.

Selvkritisk

En av de som er på er det aller høyeste nivået, er Janne Håkull. Hun er litt misfornøyd med egen innsats, men tilfreds med resultatet.

– Jeg gjorde en førerfeil som gjorde at jeg fikk trekk i poeng. Hunden skulle legge seg ned ved siden av meg på min kommando, men jeg lot ikke hunden gjøre det ferdig. Jeg stolte ikke på hunden og ga den en ekstra kommando. Det burde jeg ikke gjort og det var min feil, sier Håkull.

Forbedringspotensial

Hun mener at det er flere ting hun kan bli bedre på.

– Det gjelder for eksempel å hele tiden være en tydelig fører for hunden min. For det er ikke hunden sin feil. Samtidig gjør man feil innimellom og jeg kan jobbe med å være fornøyd selv om det skjer uønskede ting, sier Håkull.

Drømmer om landslaget

Fra før har hun en niendeplass i fra fjorårets NM i rallylydighet, og har flere pallplasseringer fra andre stevner. Hun er med i en talenttropp, som er helt avgjørende for å kunne delta på uttaksstevner.

– Vi har jo ambisjoner om å bli bedre og vi trener med landslaget i rallylydighet, Forhåpentligvis blir vi en del av landslaget etter hvert, men det kommer an på hvordan det går i konkurranser.

– Hvor realistisk er det?

– Det er realistisk, sier Håkull.

Hva tenker du om tiden framover?

– Jeg tenker at jeg fortsetter så lenge hunden min er frisk, og jeg synes det er kjekt. Det er det aller viktigste, sier Håkull.