(Jærbladet)

Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Det er sannsynlig at den nye omikron-varianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det var fredag at det ble kjent at den nye, trolig svært smittsomme omikron-varianten av koronaviruset har spredt seg raskt i det sørlige Afrika. Siden da har smitten blitt bekreftet i en rekke europeiske land, og norske helsemyndigheter mener det er sannsynlig at vi også vil få bekreftede tilfeller av varianten i Norge.

De nye tiltakene er:

* Isolasjonstiden forlenges til sju dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

* Det pålegges smittekarantene i ti dager for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag sju før avslutning av karantene.

* Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag tre og sju etter nærkontakten, og man skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ.

* Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.

* Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron