Maten på kafeer og restauranter har høyere moms enn mat folk tar med seg for å spise hjemme eller i bilen. Så hvis du kjøper et halvt horn med ost og skinke og tar det med deg, hadde det kostet mindre enn hvis du valgte å sette deg ned på konditoriet eller kafeen du kjøpte det på. Partiet Venstre misliker dette sterkt, og har prøvd å gjøre noe med det. La oss håpe partiet lykkes.

Partiets stortingsrepresentant og tidligere statsråd Sveinung Rotevatn tok turen innom kafeen Kosen på Tengsareid denne uken, og valgte å ta seg en baguette innendørs sammen med gode partifeller og Keino Hovland, daglig leder i Egersund servering. Hadde Rotevatn tatt baguetten sin med seg i bilen, hadde han spart noen kroner.

De som velger å sette seg ned på Kosen og på andre kafeer og restauranter, betaler en moms på 25 prosent. De som ber om å få maten med seg, betaler 15 prosent i moms. Venstre fikk støtte frå Frp, MDG og Rødt, men det var ikke nok for å få det gjennom. Høyre var på glid, men var ikke helt klare, forteller Rotevatn.

Dette er en tullete ordning, og den bør skrotes. Denne lederskribenten har selv erfart å bli regelrett kastet ut av en burgersjappe i Farsund fordi vi hadde betalt for å ta maten med oss – og ikke sitte inne. Dette visste vi strengt tatt ingenting om, men ble bryskt bedt om å forlate stedet og spise utendørs – siden det var det vi hadde betalt for. Burger-stedet var tomt for folk, men loven var slik.

Vi skjønte det ikke, og dette er noe av problemet med slike regler: Folk forstår ikke forskjellen. Ifølge Keino Hovland i Egersund Servering AS ender det rett som det er med regelbrudd. Kunder blir nærmest gjort til kjeltringer på grunn av en unødvendig regel som politikerne har vedtatt.

Rotevatn ser på den ekstra momsen som en statlig straff. Og tilsvarende synes han det virker som om staten skal belønne folk for å ta maten med seg hjem. Han trekker frem bransjens koronautfordringer, og mener at reglene må være like enten man spiser på stedet eller tar maten og drikken med seg. Tar mange nok maten med seg, synker omsetningen – og etter en beinhard koronatid er det ikke mange steder som har særlig mer å gå på. Mange driver helt på kanten og sliter med å tjene nok penger.

Å bli straffet av staten på denne måten er etter vårt syn totalt unødvendig, det må finnes andre måter å eventuelt dra inn kroner på til statskassen. Når det er sagt, suger den nevnte kassen til seg mye allerede – og alt er ikke like forståelig, dessverre. Venstre vil ta forslaget om å endre utformingen av merverdiavgiften opp på ny. Det gamle regjeringspartiet Høyre har ofte snakket høyt om at vi har for høye skatter og avgifter. Her kan de bli med å fjerne én. Også regjeringspartiene må forstå at dette er urimelig.

Dette må vel også gjelde vanlige folk, og folk flest, Støre og Vedum?