Mens en hel nasjon lurer på hva regjeringen har tenkt å foreta seg med hensyn til høye priser på strøm og drivstoff, pådro statsminister Jonas Gahr Støre seg en strekk i låret i en showkamp under Norway Cup på Ekebergsletta. Han bommet også på et straffespark – og dette oppsummerer i grunnen sommeren for regjeringen Støre: Det har ikke gått på skinner.

Lokalt har vi de par siste dagene hatt en interessant diskusjon mellom Eigersunds ordfører Odd Stangeland (Ap) og Frps gruppeleder i kommunestyret, May Helen Hetland Ervik. Stangeland har etterlyst en mer opplyst debatt omkring krisen mange opplever, og mener at Frp kommer med altfor enkle løsninger – som han mener er altfor kostbare å gjennomføre, enkelt fortalt.

May Helen Hetland Ervik mener Stangeland er passiv, like passiv som Støre-regjeringen, uttalte hun til Dalane Tidende. De to er ikke på noen måte enige, og DT-intervjuene med de to er blitt behørig diskutert på DTs Facebook-side de seneste dagene. Blant dem som kastet seg inn i den friske diskusjonen var Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen. – Norge har full kontroll over egne energiressurser. Det som mangler er politisk handlekraft i regjeringen, mener Solvik-Olsen.

Det er handlekraften som har blitt etterlyst, og det kan se ut som om Stortinget skal ha en ekstraordinær samling i løpet av kort tid for å finne løsninger på strømkrisen. Høyre, Frp, SV, Venstre, Rødt og KrF støtter en hasteinnkallelse av Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken. – Jeg tror regjeringen undervurderer det skrikende behovet og forventningene blant folk, både fra husholdninger, bedrifter og fagbevegelser, om å ta mer politisk kontroll over kraften, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Vi tror hun har rett. Av en eller annen grunn sitter vi med en følelse av at regjeringen ikke er i kontakt med folket slik en regjering skal være. Er det noe galt med antennene? Det må være tillatt å spørre.

Regjeringen ser på flere mulige støtteordninger og vurderer enda flere tiltak, blir det meldt. Partiet SV mener at det må stilles krav til høyere fyllingsgrad i magasinene og at eksporten reguleres etter hensyn til forsyning og strømpris i Norge. Utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia skulle sikre billig energi begge veier, slik at Norge kan kjøpe vindkraft når det blåser mye i de to landene, mens de kan kjøpe vannkraft fra Norge i perioder med mye nedbør. Vi ble forklart at prisene her hjemme ikke skulle bli høyere som følge av kablene, men nå vet vi bedre.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland uttrykker bekymring for små- og mellomstore bedrifter som sliter med å betale blant annet strømregningene hver måned. Disse må få hjelp, og regjeringen må kort og godt finne støtteordninger som fører til at mange arbeidsplasser ikke forsvinner. De ulike partiene er ikke enige om tiltakene, ei heller om makspris på strøm skal være ett av tiltakene. Det eneste som er sikkert er at regjeringen må komme seg på jobb og ta grep.

Man kan jobbe – selv med en strekk i baksiden av låret ...!