Jentene er to av 45 spreke bjerkreimbuer som denne helga legger ut på tur mot hovedstaden og løpsfesten Holmenkollstafetten. Men langt fra alle som drar, er ungdommer.

Ung og gammel

– Den eldste som skal løpe, har passert 70 år. Han er utrolig sprek og et forbilde for oss alle, sier Astrid Apalset Vassbø (48).

Også hun skal løpe stafetten, og hun vet hva hun går til.

– Jeg er like spent og nervøs hver eneste gang. Og hver gang spør jeg meg selv hvorfor jeg gjør dette. Svaret er at det føles så bra etterpå, smiler hun.

At det stemmer, skriver også Silke Osland (47) under på.

– Men jeg gleder meg også til å løpe og til å bli heiet fram. Det er en super følelse å se alle som står langs traseen og heier fram vilt fremmede løpere. Det skal bli godt å få oppleve et skikkelig idrettsarrangement igjen, sier Silke.

Bjerkreim stiller med til sammen tre lag: to damelag og ett herrelag.

Et høydepunkt

Å delta i Holmenkollstafetten handler om mye mer enn bare å komme i mål på ei all right tid.

– Å delta i stafetten er det som pusher oss til å yte ekstra på trening året gjennom, men det er også en sosial begivenhet, sier Apalset Vassbø.

– Det handler litt om å forsøke å slå tida si fra forrige gang, men samtidig ikke bare det. Jeg tror svarene på hvorfor man deltar på Holmenkollstafetten, er like mange som vi er løpere, legger Silke Osland til.

Fart i gjengen

De 45 bjerkreimbuene reiser hver for seg til Oslo i løpet av fredagen.

– Så treffes vi i Oslo, hvor vi skal delta på en "Fangene på fortet"-konkurranse. Det blir sosialt og hyggelig, forteller Apalset Vassbø.

Lørdag klokka 14.00 går startskuddet for stafetten.

– Det hele er ferdig på cirka én time og tjue minutter. Da er de rundt 18 kilometerne, fordelt på 15 etapper, unnagjort. Og det er da, etter stafetten, at praten virkelig kommer i gang. Den korteste etappen er unnagjort på rundt fire minutter, men det er utrolig hvor mye, og lenge, man kan snakke om disse fire minuttene etterpå. Man går gjennom hvordan man løp, hva man kunne ha gjort annerledes og hvordan man kan gjøre det bedre neste år. Vi kan snakke om stafetten i timevis, smiler Astrid Apalset Vassbø.

Oppleve byen

For Frida blir dette ikke bare hennes første gang som løper i stafetten. Det er også hennes første tur til Oslo, og forhåpentlig får hun tid til å se seg litt rundt før gjengen samles til felles middag på lørdagskvelden.

– Hva har du lyst til å finne på i Oslo?

– Jeg vet ikke riktig. Vi får se. Men én ting har jeg tenkt på, og det er at jeg vil innom noen bokhandlere og kjøpe meg bøker før vi drar hjemover igjen, smiler Frida Osland.

Storavtale om norsk fotball: Skal vise 50.000 breddekamper