Hvis du stemmer på Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg i Sokndal, gir du din stemme til Kristelig Folkeparti og nåværende ordfører Jonas Andersen Sayed. Annerledes er det ikke mulig å tolke det etter at Aps listetopp Frank Arild Midtbø gjør det klart at han gjerne kan toppe Ap-lista, men at han ikke er ordførerkandidat.

Ja, du leste riktig. Arbeiderpartiet er fortsatt landets største politiske parti, men sliter på meningsmålingene. Nå klarer ikke engang lokallaget i Sokndal å finne en mann eller kvinne som vil være ordførerkandidat. Frank Arild Midtbø kan ikke lastes eller bebreides for dette. Han er ærlig, og sier rett ut at han støtter dagens sittende KrF-ordfører. Det er i og for seg fair, men vi er ikke så sikre på om han da burde sagt ja til å være listetopp.

Arbeiderpartiet gjorde et dårlig valg i Sokndal i 2019. Partiet fikk 22 prosents oppslutning, en tilbakegang på over 10 prosent sammenlignet med forrige lokalvalg. Valgvinner ble Sokndal Listo. Selv KrF, som fikk ordføreren, gikk tilbake. Ap har sammen med KrF den største gruppen i dagens kommunestyre, og er mer eller mindre skjønt enige om det aller meste, virker det som. Når partiet ikke klarer å stille ordførerkandidat, er det grunn til å tro på lite opposisjon også etter kommende høsts valg.

Direkte ordførervalg var en forsøksordning som ble brukt ved kommunestyrevalg i enkelte kommuner, første gang ved valget i 1999, siste gang i 2007. Forsøkene skulle oppmuntre til høyere valgdeltagelse ved lokalvalg. Vi hadde på sett og vis litt sans for denne ordningen. Da visste velgerne hvem som ville ønsket å bli ordfører og hvem som ikke ville bli det. Lokalvalg er på mange måter også et personvalg, og i Sokndal er det mange som er godt fornøyde med den innsatsen og jobben Jonas Andersen Sayed legger ned som ordfører, Han er ung, energisk og har gode kontakter – han har vist seg å være et godt ansikt utad for kommunen.

Derfor er det til å forstå at Midtbø støtter den sittende ordføreren, slik trolig mange med ham gjør – uavhengig av hvilket parti en i utgangspunktet støtter. Det blir spennende å se hvilket utslag dette gir ved høstens valg. Nå er det imidlertid ikke direkte ordførervalg, og vi tror at Arbeiderpartiet kan bli skadelidende også ved dette valget – fordi lokallaget ikke har en ordførerkandidat, og fordi regjeringen sliter.

Tidligere ordfører Dag Sørensen ledet nominasjonskomiteen i Sokndal Ap. På hans tid ville det vært utenkelig ikke å finne en ordførerkandidat. Det ville ha vært uhørt, og et nederlag.

Det er det fortsatt.