Dalane Turlag, Dalane Friluftsråd og flere andre friluftsorganisasjoner inviterer til uteaktiviteter for hele familien søndag 4. september.

«Kom deg ut-dagen» er en turdag i regi av Den Norske Turistforening (DNT) som arrangeres hver høst og vinter. Her kan foreldre og barn i alle aldre få en smakebit på friluftslivet, helt gratis.

– Vi inviterer alle til å være med oss for å få en god start på turhøsten! Kom deg ut-dagen passer for alle, ikke minst barn og familier. Vi håper en søndag i utendørs og nært der man bor kan gi en hyggelig opplevelse den helgen, og samtidig gi ideer til hva man kan finne på i naturen i høst. Dette passer for alle, enten man er vant til å være i naturen eller har lyst til å utforske friluftslivet mer framover, sier Kristine Helland, rådgiver for Barnas turlag i Stavanger Turistforening.

Hun oppfordrer alle til å komme seg ut på tur denne dagen, enten på et arrangement eller på egen hånd.

I Egersund blir det merket en flott rundtur ved Vannbassengan hvor hele familien kan møte på Barnas Turlag og flere andre friluftsorganisasjoner.

– Alle har kjekke aktiviteter, og det er helt gratis å delta på, sier Helland.

180 steder

Norges største turdag arrangeres på 180 steder søndag.

– Det er stor etterspørsel etter lavterskel friluftstilbud i nærheten av der folk bor, særlig blant barnefamilier. Vi forventer at minst 45.000 vil komme på årets Kom deg ut-dag, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang i en pressemelding.

Målet er å gi folk en smakebit på alt det spennende man kan oppleve i naturen, og en skikkelig kickstart på turhøsten. Frivillige over hele landet står klare for å gi barnefamilier og andre turfolk en hyggelig dag i naturen.

– Vi vi vil inspirere alle til å komme seg ut i naturen og se hvor enkelt det kan være. I Norge er vi så heldige at vi har kort vei til nærmeste naturområde, men det er ikke alle som er klar over hvor enkelt det er. De viktigste turene er de man enkelt kan gå hjemmefra, sier Klarp Solvang.

Dårlig økonomi bekymrer

Nyere forskning har vist at barn leker mindre på egenhånd, og mindre i naturen. DNTs generalsekretær tror også at dårligere privatøkonomi i høst kan gi negative utslag, om barnefamilier ikke får råd til like mange fritidsaktiviteter som før.

– Kanskje blir det mindre penger til fritidsaktiviteter og opplevelser, og det vil ramme barna. Vi vet hvor viktig det er for barns trivsel, mestring og motoriske utvikling å være i aktivitet ute, derfor er det grunn til bekymring hvis det nå blir enda mindre bevegelse og utelek, sier Klarp Solvang.

– For å snu denne utviklingen må vi få til en samlet innsats. Organisasjoner som DNT, frivilligheten, foreldre, barnehager og skolen må jobbe sammen for å inspirere barn til å finne glede i naturen. Det er billig, gøy og godt for den fysiske og mentale helsa å være ute!

Viktig med gratisalternativer

Gjennom Kom deg ut-dagen, Barnas Turlag, Turboklubber og Friluftsskoler når DNT barn og barnefamilier med et lavterskeltilbud, men de håper å treffe enda flere.

– Nå er den enkle leken i naturen viktigere enn noen gang. Jeg oppfordrer foreldre til å utforske nærnaturen, ta med barn og venners barn og prøv dere fram. Bli gjerne med Barnas Turlag på tur og kom innom Kom deg ut-dagen på søndag. Begynn i det små, så kan man heller bli mer avansert seinere, sier DNTs generalsekretær.

– Vi vet at mange er bekymret for høsten og vinteren. Det å ta en liten tur nært der man bor gir glede og påfyll i hverdagen, enten det er å lage middagen ute, ta en søndagstur, overnatte i telt, under åpen himmel eller i en rimelig, bynær DNT-hytte.