(Haugesunds Avis)

ROGALAND: Det er lite flammer og mindre røyk i området hvor brannen har vært verst, opplyser rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til Stavanger Aftenblad klokken 9.15 onsdag.

– Den kan blusse opp igjen på grunn av vinden, men vi har ganske god kontroll nå, sier Olsen.

150 brannmannskaper, heimevernet og frivillige deltar i slokkingen, i tillegg til de seks helikoptrene.

– Det gjør at vi er bedre forberedt i dag enn vi var i går, sier rådmannen.

Det har så langt brent rundt 7.500 mål.

Saken fortsetter under bildet

23 helikoptre tilgjengelig

– Det er en krevende brann, og det verste er vinden, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning IKS til NRK.

Han sier de begynner å få oversikt over brannen, men frykter vinden.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde onsdag morgen et internt koordineringsmøte for å kunne aktivere ytterligere helikopterstøtte til brannområdene. I tillegg til Sokndal herjer en storbrann i Lyngdal i Vest-Agder.

Direktør Cecilie Daae i DSB betegner situasjonen som alvorlig begge steder.

– Inntil 23 helikoptre kan aktiveres ved behov, sier Daae til NRK i 9-tiden onsdag.

Evaluerer situasjonen

148 boenheter er evakuert, opplyste operasjonsleder Toralv Skårland i Sørvest politidistrikt klokken 8.40 onsdag. Han betegnet da situasjonen som kritisk.

Onsdag er det ventet vind fra øst mellom ni og elleve meter per sekund.

– Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig, sier Skårland.

Les også: Brann for tredje gang i samme området

Skole stengt

Klokken 12.00 skal nødetatene møte kommunen og ta en ny evaluering av situasjonen. Det vil da bli tatt en avgjørelse på om evakueringen av innbyggere i Sokndal vil fortsette.

Barne- og ungdomsskolen Sokndal skole holder stengt onsdag. Årsaken er røyken som ligger over Sokndal sentrum. Skolen har i overkant av 450 elever.

Brannen har spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned. Politiet frykter at brannen kan spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalstrand. Her fryktes det at flammene skal nå den fredede kulturbebyggelsen i området.

Brannvesenet vurderer evakuering av hele bygda i Sogndalstrand, ifølge Stavanger Aftenblad.

220 sjekket inn

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått i det omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Alle innfartsveier til brannområdet er stengt, opplyser politiet. Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg. Fylkesvei 44 var stengt mellom Åna-Sira og Sokndal sentrum, men er åpnet igjen.