– Dette var et skuffende resultat både for meg og laget. Jeg fikk problemer med en piggsko. Det gjorde utgangspunktet vanskelig, men kroppen fungerte ikke som den skulle. Disse beina ville ikke gitt noen topplassering i dag uansett, sier Svela, som var én av fem norske gutter som var uttatt.

Sandnes hadde fire i kvintetten på det norske laget. Tre blad Ingebrigtsen (Filip, Henrik og Jakob) var sammen med Narve Gilje Nordås de øvrige på det rogslandsdominerte laget i Italia. Jærbuen Gilje Nordås (24) er Svelas treningskamerat. De to har fremdeles Gjert Ingebrigtsen som trener.

– I fjor ble det bronse, og vi hadde et håp om å ta en ny medalje, oppsummerer Svela, som har konkurrert for Ull/Kisa de siste årene selv om han nå bor i Stavanger.

Sleipe løyper

I lagkonkurransen er det tre av fem som avgjør lagets plassering etter plassiffer. Norge fikk gull, 21. og 23. plass som tellende.

– Mitt mål var å bidra i lagkonkurransen. På terrengløp er det i forkant alltid vanskelig å spå hvor en lander på resultatlistene, men har du mesterskapets store favoritt på laget, det alltid en mulighet, påpeker Svela.

Han understreker at det ble vanskelig når piggene på den ene skoen ikke fungerte som de skulle i veldig sleipe løyper.

– Forholdene var greie, men på slikt underlag er festet piggene gir, helt avgjørende, understreker han.

– Dette er et individuelt mesterskap. Men i alle fall for oss norske er lagkonkurransen også viktig, understreker Per.

God høst

Per presiserer at han har hatt en fin treningshøst.

– Jeg har trent mye og bra. Mitt potensial som løper er i dag langt større enn tidligere, sier Ull/Kisa-gutten. Selv om han nå bor i Stavanger etter flere år i Bergen, har han valgt å konkurrere for en østlandsklubb.

Svela sto over NM terrengløp tidligere i høst. Han fikk likevel plass på det norske laget.

– Jeg valgte å løpe Hytteplanmila (10 km) på Hønefoss. Der ble jeg nummer fem helgen etter NM på klar pers (28,39). Det er litt mye med to konkurranser på én uke, sier Svela, som også giftet seg like i forkant av de to store nasjonale konkurransene denne høsten.

Vil til VM i sommer

Per Svela vant 3.000 meter under innendørs-NM i vinter. Han ble også nummer to under nordisk på distansen helgen etter mesterskapet i Ulsteinvik.

– Jeg var tett på å få løpe EM både utendørs og inne denne sesongen. Mine neste mål internasjonalt er å få løpe innendørs-EM i mars, og eventuelt å blande meg på i VM-diskusjonen utover sommeren, forteller Per.

Han løp terreng-EM i Portugal i 2019, men har enda ikke debutert under EM eller VM på bane.

– I fremtiden er det et klart mål, understreker han.

Tøffe krav

Årets VM-krav på Svelas favorittdistanse 5.000 meter blir trolig 13,13. Han har pers på 13,23.

– Jeg regner med det vil holde å komme ned mot 13,15. Kravene til de internasjonale mesterskapene er tøffere enn noen gang. Det siste året har det vært langt lettere å komme til EM og VM på ranking, sier han.

Nivået på norsk mellom- og langdistanseløping er høyere enn noen gang. Bredden i toppen er også stor.

– På rankingen oppnår vi poeng ved gode plasseringer på NM og store internasjonale konkurranser. Tar man kravet, er jo saken grei, men det ligger en god mulighet med å prestere på store stevner, understreker Per Svela.