I år er det femti år siden homoseksualitet mellom menn ble avkriminalisert. Femti års straffefrihet feires med «Skeivt Kulturår» i byer og bygder over hele landet. Etter to år med avlysninger og smittebegrensninger var dette året vi endelig skulle samles igjen for bekymringsløs, fargerik og mangfoldig Pride-feiring. Slik ble det dessverre ikke.

Etter den tragiske skytingen utenfor Per på Hjørnet og London Pub i Oslo har Pride vært preget av usikkerhet og frykt. Flere arrangementer har blitt avlyst. Og fortsatt vet vi egentlig ikke helt hvorfor gjerningsmannen gjorde som han gjorde.

Men midt i all usikkerheten har en fantastisk gjeng av engasjerte frivillige snudd seg rundt og på rekordtid fått i stand historiens første Dalane Pride. Det er bare å ta av seg både hatt og tiara for det de har fått til.

For det er dessverre fortsatt slik at mange skeive føler de må flytte fra bygden og inn til en av de store byene for å finne skeivt fellesskap og rom til å stå frem. Mange skeive opplever fortsatt at deres legning eller kjønnsidentitet gjør livene deres ekstra vanskelige. Og «homse» er fortsatt blant de mest brukte skjellsordene i skolegården. Det Dalane Pride gjør, er å nettopp skape rommet for også å eksistere som skeiv i Dalane. De bidrar til en arena hvor det snakkes om mangfold. De bidrar til lokal dialog.

Jeg er helt sikker på at siste måneders artikler i Dalane Tidende om Dalane Pride har ført til mange samtaler rundt middagsbord i hele distriktet. Pride skaper refleksjon.

For Pride handler ikke om å ha flest konserter, lengst parade eller størst budsjett. Det handler om å stå opp for de av oss som bryter med normer og forventninger fra storsamfunnet. Pride handler om å se menneskelig mangfold som noe vakkert og positivt i ethvert fellesskap. Og Pride handler om å tørre å utfordre dogmer rundt kjønn og seksualitet. Ideer som preger alle våre liv.

Så en stor takk til Dalane Pride-gjengen for jobben de har gjort. Denne dagen kommer til å bety mye for mange. Og så håper vi på at dette blir en ny tradisjon, at folk møter opp. Vi trenger absolutt flere Pride-markeringer i Rogaland. Og når man ser hva komiteen har fått til på bare noen uker, blir det spennende å se hva Dalane Pride kan bli om et helt år.