Klokka 11 torsdag åpnet Theo (14) og Luka (13) luka, og Jøssingbu var offisielt åpnet. Den første halvtimen solgte de både pølser og vafler.

Brødrene, med etternavn Lindås Toks, skal drive bua gjennom påskeferien og sommerferien, i hvert fall om alt går etter planen. Og den skal drives på rasteplassen ved utkikkspunktet over Jøssingfjord i Sokndal.

Ledig mulighet

De har kjørt forbi den spektakulære rasteplassen mange ganger. Og det er som regel folk der, har mor Bente Lindås Haaland lagt merke til.

– Jeg har lurt på hvorfor det ikke er noen som selger noe her, sier hun.

Da hun spurte guttene om dét kunne være en kjekk sommerjobb, var de ikke vonde å be. Familien kjøpte bua på Stord og investerte i kjøkkenutstyr.

– Vi skal se hvordan det fungerer, og tar det som det kommer, smiler Bente Lindås Haaland.

– Tror det blir gøy

Påsken blir en aldri så liten prøveperiode. Guttene skal være på jobb mellom 11.00 og 17.00 fram til og med 1. påskedag.

– Det er spennende. Vi har ikke gjort det før, men jeg tror det blir gøy, sier Theo.

Så kommer de tilbake til sommerferien.

– Da skal vi stå her mesteparten av ferien, fram til vi skal på Norway Cup, smiler han.

Selgere og turistguider

Theo og Luka er godt kjente i området og forventer at det vil komme en god del turister innom bua – i hvert fall til sommeren.

Et steinkast unna finnes det overnattingsmuligheter i «hengekøye-hotellet» Tunnelstuo, i bunnen av dalen er snart Jøssingfjord vitenmuseum klart, og mange tar turen til Jøssingfjord for å klatre. I tillegg er det som kjent mange som reiser til Jøssingfjord for å se husene under Helleren.

Guttene er innstilte på å fungere delvis som guider. De har både kart og turistbrosjyrer klare i bua. De har gått mange av turene i området selv, og kan gi sine personlige beskrivelser av mulighetene.

– Er dere klare for å hjelpe tyske turister som knapt kan snakke engelsk?

– Hehe, ja, det kan fort bli litt vanskelig. Men det skal nok gå godt, smiler Theo.

Positiv mottakelse

Mor Bente forteller at det var veldig enkelt og greit å skaffe tillatelser til å drive bua.

– Det er Titania som eier grunnen her, så vi har en avtale med dem. Og Nils Jacobsen, næringssjefen i Sokndal, var veldig positiv, med tanke på at det ikke fantes andre tilbud her, forteller hun.

Fornøyde gjester

Ben Gilbertsen (22) og Magnus Reiersen (11) sikret seg vafler da de stoppet innom rasteplassen.

– Det var en god vaffel, smilte Ben.

De var kommet fra Kvinesdal for å sjekke ut en crosser Magnus kanskje skal få. Om det blir crosser, gjenstår å se, men vaffel og flott utsikt på fridagen ble det i hvert fall.

Gunnar har vært i alle verdens 198 land to ganger: Anbefaler flere Dalane-attraksjoner i ny bok