Bluesfesten er godt i gang i Egersund, og vi vil gjerne benytte anledningen til å takke for musikken, stemningen og all den entusiasmen og iveren som legges ned for at vi alle kan få en musikalsk opplevelse vi sjelden opplever i vårt distrikt. Dalane Bluesfestival presenterer trolig sitt beste program gjennom tidene, og selv om de gamle (og kanskje avdankede?) gutta i Status Quo glapp – og stjerneskuddet Joss Stone måtte melde pass, ligger det an til en super blueshelg – ute og inne på fire ulike spillesteder.

Festivalleder Edgar Thodal og hans mange dyktige medarbeidere har stått på i lange tider – sent og tidlig – for å sy sammen festivalen. Dette er ikke gjort i en håndvending, og selv de minste detaljer må være planlagt. Det er lite som er overlatt til tilfeldighetene, og vi vet at det er jobbet iherdig i kulissene for at den 20. utgaven av festivalen skal bli helt spesiell.

Hovedsponsor Bertelsen & Garpestad har lagt nødvendige kroner på bordet slik at festivalen har fått velge artister mer eller mindre på den hylla de ønsker. To av dem måtte melde pass, men så langt vi kan se er det ikke noen dårlige erstattere som er hanket inn. Både Beth Hart og Macy Gray har mange fans, og Beth Hart har vært på festivalen før og sørget for skikkelig trøkk. Det spørs om hun ikke klarer å gjenta suksessen.

Vi forbinder ikke den norske artisten Tix med blues, så langt derifra. Men det er likevel et smart grep festivalen har gjort ved å lage i stand et alkoholfritt arrangement rettet mot de yngste. Vi ser ikke vekk ifra at det blir Tix som samler flest publikummere, og konserten fredag ettermiddag vil samle godt over 3000 tilskuere. Barn og unge fra Dalane kommer, men det er også meldt om tilreisende fra andre deler av Rogaland og Agder.

Bluesen er ikke så innrøykt og «brun» som den var før i tiden, før tidligere statsråd Dagfinn Høybråten fikk flertall for å innføre røykeloven. Men det «brune» preget er heldigvis intakt, og det er bra at festivalen lager scener innendørs og på den måter klarer å beholde bluessjarmen. Tette og kompakte spillesteder er helt nødvendig for å skape en intim festival. Og selv om Tix og The September When gjerne ikke forbindes med blues, gjør flertallet av de andre artistene det. Det er et godt lokalt, nasjonalt og internasjonalt knippe artister på plass i byen – og vi er sikre på at dette blir tidenes bluesfestival.

Det er fortsatt billetter igjen, og hvis du ikke har planer for helgen: Gå på blues og støtt opp om det særdeles gode initiativet og arbeidet som legges ned. Ildsjelene og alle som jobber dugnad for å få dette til fortjener virkelig at vi støtter opp. Billettsalget rapporteres å være bra, men de siste etternølerne kan fortsatt bli med på festen.