På Husabø ungdomsskole har 20 elever bestemt seg for å gi av sin tid, slik at andre kanskje kan få litt mer tid til å leve gode liv.

De 20 niende- og tiendeklassinger stiller opp som innsamlere under dør til dør-aksjonen Krafttak mot kreft i regi av Kreftforeningen.

Nyttig fag

Elevene har valgt å ta faget Innsats for andre (IFA). De synes det er en god idé å bruke av sin tid og engasjementet på å støtte årets innsamlingsaksjon.

– Vi som tar dette faget, og som nå stiller opp for Kreftforeningen, gjør det fordi vi synes det er kjekt å hjelpe, sier Una Sahinagic i klasse 10C.

Helt ny vri

Tradisjonelt har Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon vært en bøsseaksjon. Slik blir det ikke i år. Bøssene er pakket bort og erstattet av plakater med et vippsnummer til å henge rundt halsen.

– I år har ungdommene ikke lov til å ta imot kontanter. Å samle inn penger via Vipps, er både enklere og tryggere. Og ungdommene trenger heller ikke å møte opp et bestemt sted verken før eller etter innsamlingen. De kan bare ta en innsamlingsrunde når det passer dem. forteller Iris E. Vold, rådgiver i Kreftforeningen i Rogaland.

Det er også nytt at ungdomsskoler deltar i innsamlingen.

Krafttak mot kreft har alltid vært russens store bidrag. Det blir det i år også, men russen rekker ikke alltid over alle boligene i et område. Nå får de hjelp av ungdomsskoleelevene.

– I Rogaland er det nå 12 ungdomsskoler som er med på aksjonene, forteller Vold.

Mer enn en dørinnsamling

Flere av ungdomsskoleklassene er alt i gang med å samle inn penger.

– Noen har solgt lodd, arrangert ulike aktiviteter, perlet og solgt smykker, tatt på seg småjobber eller fått sponsorer fra næringslivet. Kreativiteten er stor, smiler Vold.

Sikter høyt

I 2022 ble det samlet inn 1,7 millioner kroner under Krafttak mot kreft i Rogaland.

– I år er målet 2,7 millioner kroner. Det tror vi er mulig å få til. I fjor var det en spesiell situasjon. Det var akkurat brutt ut krig i Ukraina og i Kreftforeningen følte vi ikke at det var riktig å gå høyt ut med vår innsamlingsaksjon. Det var riktig at folk heller støttet opp om Ukraina, sier Vold.

Nasjonalt håper Kreftforeningen å samle inn til sammen 40 millioner kroner i år. Rundt 20.000 personer står klare til å bli med på dør til dør-innsamlingen.

Startskuddet går lørdag 11. mars og varer helt fram til søndag 19. mars.

Fortjener en takk

Ifølge Vold bruker ungdommene som er med på innsamlingen å bli godt mottatt når de ringer på døra hjemme hos folk.

– Noen opplever til og med at folk takker dem for at de kommer. Å få mulighet til å gi til aksjonen betyr mye for mange, vet hun.

Gjengen i IFA-klassen gleder seg til å ta fatt på innsamlingsjobben.

– Vi har samlet inn penger før også. I fjor høst støttet vi Demensaksjonen. Da samlet vi inn mye penger. Det skal vi gjør denne gangen også, sier de.

Les også

Samlet inn nesten 130.000 i demensaksjonen: – Før ble man kalt senil, nå er det mennesker med demens

Klassen har også opprette en digital innsamling. Her har de mål om å samle inn minst 30.000 kroner. Innsamlingen finner du her! Eller ved å søke på IFA Husabø ungdomsskole under «støtt en gruppeinnsamling» på Kreftforeningens nettsider.

Midlene fra årets aksjon går til å forske på kreft med spredning.

Krafttak mot kreft 2023

Årets bøsseaksjon strekker seg fra lørdag 11. mars til søndag 19. mars. Da går bøssebærere fra dør til dør for å samle inn penger til aksjonen.

I år samler Kreftforeningen inn penger til forskning på kreft med spredning.

En stor andel av våre bøssebærerne er russ, men også bygdekvinnelag, frivilligsentraler, samt andre lag, foreninger og bedrifter bidrar.

Siden første Krafttak mot kreft i 2006 er det samlet inn over 430 millioner kroner til kreftsaken bare gjennom denne aksjonen.

Det er også mulig å vippse et bidrag til innsamlingsaksjonen. Vipps til 2277. Du kan også overfør et valgfritt beløp til kontonummer 1503.07.66056, eller sende SMS med kodeord «Gi» til 2277. Da støtter du innsamlingsaksjonen med 250 kroner, som belastes telefonregningen din.