(Avisen Agder)

Verdens beste syklister får kjørt seg når de skal konkurrere i vakre omgivelser. Tour of Norway er et norsk etapperitt i landeveissykling som ble arrangert for første gang i 2011. Årets ritt går i vakre omgivelser i Rogaland og Agder, med start i Egersund og avslutning i Stavanger.

Pandemien utsatte Tour of Norway tidligere i år, men nå er innreisereglene til Norge for utenlandske utøvere endret, slik at feltet som torsdag legger av gårde fra Egersund til det nye motorsenteret på Tellenes inneholder noen av verdens beste sykkelryttere.

Direkte på TV

Rittet sendes direkte på TV 2, og sendingen torsdag starter klokken 15.30. Det bør derfor være gode muligheter for god eksponering av store deler av distriktet når TV 2-kameraene også suser forbi og gjennom distriktet.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) fortsetter sesongen i Tour of Norway, etter den glimrende andreplassen i Tour de France. Han er enav flere stjerner til start i Egersund 19. august.

9. plass i årets Giro d'Italia, Tobias Foss (Jumbo-Visma), vil sammen med Vingegaard være blant favorittene til den gule Repsol-ledertrøyen. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) kommer sammen med sine norske lagkamerater Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen. Stortalentet Andreas Leknessund (Team DSM) er også til start.

Internasjonale stjerner som regjerende tempoverdensmester Filippo Ganna (Ineos-Grenadiers) og fenomenet Ethan Hayter (Ineos-Grenadiers) står på listen. Verdensmester fra Yorkshire 2019, Mads Pedersen (Trek-Segafredo), vil også være til stede. Ikke vær overrasket om bruddvillige Thomas De Gendt (Lotto Soudal) eller Ide Schelling (Bora-hansgrohe) sitter igjen med polkadot Maxim-klatretrøyen.

De norske lagene stiller også slagkraftig. Markus Hoelgaard (Uno-X) og Kristian Aasvold (Coop) vil være med på de kuperte etappene, samtidig som Kristoffer Halvorsen (Uno-X) og Tord Gudmestad (Coop) vil prege spurtene og kampen om den blå Coop-poengtrøyen.

Gjennom Lund og Flekkefjord

Den første etappen – torsdag – starter i Egersund og går sørover til Hauge i Dalane. Løypa fortsetter videre til Moi. Herfra følges E39 til Flekkefjord. Fra Flekkefjord skal vi inn på den spektakulære og naturskjønne FV 44 tilbake til Sokndal, samme vei som syklistene syklet i Tour des Fjords 2018.

Det er flere tøffe stigninger på riksveien og spesielt den flotte stigningen fra Jøssingfjorden kommer til å sette syklistene på prøve.

Når rittet kommer inn til Hauge i Dalane, kjører rytterne en runde rundt Nesvåg, før de sykler riksveien tilbake og svinger av mot nye Motorsenter Norway, hvor mållinjen vil være. Dette kommer til å være en krevende etappe og en vil nok se at feltet vil bli splittet i noen mindre grupper før målgang.

Fra Sirdal til Sirdal

Den andre etappen – fredag – starter på Tjørhomfjellet og Sirdal Resort, og går ned til Tonstad og videre til Helleland. Løypa fortsetter motsatt vei av Tour of Norway-løypa fra 2019 til Egersund, opp langs Tengselven og videre over Slettebø og Vikeså.

Rytterne skal inn i fjellene igjen, og tar fatt på stigningen over Gloppedalsura, Nord-Europas største steinrøys, som gir et spektakulært bakteppe med høye fjell på begge sider. Fra Byrkjedalstunet følger syklistene Hunnedalen, FV45 og passerer startområdet på Tjørhomfjellet når de kommer til Sirdal.

Finalen av rittet går gjennom Sinnes og hyttefeltene i Sirdal, med en avsluttende stigning opp til målområdet ved Sirdal Høyfjellshotell på Fidjeland.

Dette kommer til å være en krevende etappe, og en vil nok se at feltet kan bli splittet i noen mindre grupper i noen av stigningene, men kanskje klarer de å komme opp igjen og samle seg til en bakkespurt til målgang.

Her er passeringene / veiene stengt torsdag 19. august:

Strekning fra Strekning til Fra Til Kommentar
Johan Feyers gate/Strandgata Strandgata/Jernbaneveien 06:00 15:00 Gjelder i begge retninger. Startområde Egersund
Hauge i Dalane Egersund sentrum, Strandgata/Jernbaneveien 13:30 15:00 Egen plan for avvikling av trafikk i sentrum av Egersund tettere på start.
Moi Hauge i Dalane 14:00 15:30
Moi sentrum Moi sentrum 15:15 15:45
Flikka, E39 Hamre E39 (Moi syd) 15:00 16:00 Stenges på kommando for å begrense stengetiden.
Flekkefjord (Trolldalen) Flikka, E39 15:30 16:00
Flekkefjord (Tjørsvågveien) Flekkefjord (Trolldalen) 15:45 16:15 Flekkefjord sentrum
Åna-Sira Flekkefjord (Tjørsvågveien) 15:30 16:45
Jøssingfjord Åna-Sira 15:30 17:00
Hauge i Dalane Jøssingfjord 15:30 17:15
Åvendal Hauge i Dalane 16:30 18:00 Gjelder i begge retninger - meget smal vei
Hauge i Dalane Åvendal 17:00 18:00
Åna-Sira-veien/Tellenesveien Hauge i Dalane 17:15 18:00
Kroheia (Motorcenter Norway) Åna-Sira-veien/Tellenesveien 17:15 18:30