Vinterferien er godt i gang, og vi kan knapt huske sist vi har hatt en så flott start på vinterferien – som nesten får oss i påskestemning, så fint og mildt som det er i lavlandet og oppe i høyden. Fra distriktets skisteder meldes det om stor utfart. På Stavtjørn er det snø nok til alle og forhåpentlig helt til påske, og på Sætra i Lund er det oppkjørte bortoverløyper til manges glede og fornøyelse.

Vi er i grunnen heldige som kan oppsøke vinteren på denne måten. Noen meter opp i høyden ligger snøen – ferdig måket og tilrettelagt for alle som elsker skigåing, snøbrett eller hva det nå er. På Stavtjørn har snøkanonene blitt brukt på kalde netter, og dermed øker muligheten for at snøen ligger litt lenger enn en gjerne hadde sett for seg.

Vi må være takknemlige overfor alle dem som legger til rette for aktiviteter. Vi vet at for eksempel skitrekkene har hatt svært tøffe tider, blant annet fordi det har vært veldig kostbart å produsere snø på grunn av ekstremt høye strømpriser. Snøkanonene har nok ikke gått like flittig som på en normal vinter, men de ulike skitrekkene har likevel tatt seg råd, og det er det mange som nyter godt av i dag.

For innbyggerne i Dalane er ikke veien så lang til verken Stavtjørn, Mydland, Sætra i Lund eller Sirdal – og mange har tatt turen denne uka. Dalane Friluftsråd har denne uken invitert de yngste til Dalane friluftsråds friluftsskole på Stavtjørn og Sætra. Tirsdag var gjengen på Sætra, mens Stavtjørn står på programmet onsdag. Formålet med friluftsskolen er å få barn og ungdom til å glede seg over friluftslivet. Det er viktig både for den psykiske og fysiske helsa, slås det fast – og det er lett å skrive under på en slik påstand.

Friluftsskolen er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund, og retter søkelyset mot mestring og læringsglede. En trenger ikke å være ekspert på ski for å være med, og alle kan delta ut fra sitt eget nivå. Dette er et meget prisverdig opplegg for barn i alderen ni til 14 år, og det må da være bedre å komme seg ut i herlig natur framfor å sitte inne bak en dataskjerm, noe altfor mange unge i dag dessverre får lov til å gjøre i for stor grad.

Ingen har vondt av frisk luft, så takk til alle som legger forholdene til rette: Driftsansvarlige på skisentrene, løypekjørerne på Sætra, sjåførene som frakter barn og unge til fjells – og alle frivillige som stiller opp for at vi alle skal få en så god og aktiv vinterferie som mulig. Måtte finværet vare – gjerne til høsten, for vår del!